Любовната им история започва драматично преди 10 години, минава през куп перипетии и завършва със сватба това лято - при това със 7-годишен шафер. Тази седмица в поредицата Менделсон ви срещаме с Коцето Калки и неговата съпруга Мартина. Вижте във видеото и текста:

Коцето: Ти спомняш ли си как се запознахме?
Мартина: А, не, бе! Не си спомням! Беше си преживяване, защото точно преди нашата среща мен ме блъсна такси на пешеходна пътека. Най-нелепият възможен сценарий. Това не се забравя. И това ми подсказа, че нещо много кардинално ще се случи в живота ми, различно от това досега. И то така и стана.
К.: Аз бях от другата страна на улицата, но не знаех, че това се случва с нея. Аз я чаках тогава, за да правим музикални програми по морето и даже се бяхме чували по телефона, бяхме си уговорили среща – тя с още една нейна колежка трябваше да бъдат, но не дойдоха. След това я видях в болницата и така.
К.: Любовта се събуди постепенно. Не е било отведнъж, според мен. Не знам, ти?
М.: Аз не вярвам в любов от пръв поглед. Вярвам в някакви искри от първия момент, но любовта дойде в последствие. Впечатляващ е, магнетичен и успя да ме плени.
К.: Отношенията между хората са една алхимия и твърде често ние не осъзнаваме точно какво харесваме в другия. Тази алхимия е свързана и с физиология, и с химия, разбира се. Има си медицински обяснения за всяко нещо. Но така или иначе, може би това, което най-много ни свързва и заради което може би най-много сме заедно е именно музиката.
К.: Появата на нашето дете беше съзнателно взето решение. Така че може да се каже, че Теди по някакъв начин е призован да се яви при нас. Очаквахме го малко по-късно, но се получи емоционално – Мартина ме събуди една сутрин в 5 и каза "Май нещата вървят натам". Аз бях първият човек, който го взе на ръце, даже преди теб.
М.: Да, ревнувам те малко. А той ми пя докато раждах. Измисляше си някакви мелодии, явно съм му действала вдъхновяващо. А на мен ми идваше да го…..
К.: Да ме фрасне! Теди от ранните си години показа дисциплина и сговорчивост, което са хубави качества. Разбира се, има някакви бунтарски качества, което също е хубаво.
М.: От двама бунтари няма какво друго да се появи!
Мисля, че сега узря моментът, в който това да бъде сторено – да се оженим. А и Теди изключително много искаше да бъде част от това. Той беше главен шафер и за него беше голямо преживяване.
К.: Предложението за брак беше спонтанно, защото преди 1 година, на Коледа точно, бяхме на Етъра. И след една хубава музикална вечер на другия ден имаше едно прекрасно слънце и минавайки покрай църквата и покрай един магазин за сребърни изделия, видях едни много красиво направени, ръчно изработени халки и спонтанно купих 2.
М.: 3! За мен, за теб и за Теди. И ме изненада наистина. Не очаквах.
К.: Аз мисля, че тя мечтаеше отдавна за това. Беше ми….
М.: Намекнала. След това предложение за брак разбрах, че наистина има романтична душа. Той е романтичен, но като че ли не го показва така явно, както аз. Както всяка жена, разбира се. Ами този концерт и сватба, които той направи, защото той беше инициатор за всичко това! Реши да ми поднесе тази сватба, защото тя е мечтано нещо за всяка жена. Искаше да ми го поднесе по най-интересния начин. И за мен това е изключително ценно нещо, което направи. Приемам го като подарък към мен.
М.: Любовта за мен е съвкупност от много неща. Някакви бурни химически реакции, които се случват между двама души и надявам се остават трайно в душите им.
К.: Действително любовта може да мине през много, много препятствия и в крайна сметка отново да излезе като феникс от огъня.