В „Скъпи наследници“ тя е малката сестра на кръчмарката на селото и има талант за изобразително изкуство, керамика, пиано, конна езда. Има и друг талант – да се оплита в сложни любовни авантюри. Е, извън екрана Лорина Камбурова е не по-малко интересна и очарователна личност – актриса, певица и човек с много идеи, с позиция по редица въпроси, но най-вече – прекрасна млада жена с пленителна усмивка.

Весела, темперамента и модерна са само част от значенията на красивото й име, според други източници Лорина означава победителка, свързват я с лавровия венец и волята за успех. И всичко това като че ли е писано за нея и придава завършен вид на образа на една сияеща млада българка, стигнала до сърцата на милиони българи чрез малкия екран.

Лорина Камбурова е и един от най-запалените посланици в кампанията „Да изчистим България заедно“, която за първи път е част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone актрисата отговори на няколко въпроса, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива у нас, чийто организатор е bTV. 

Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември. Какво означава това за теб?

Означава, че все повече хора се чувстват съпричастни и решават да се обединят в една благородна кауза. И това е съвсем естествено.

Кое е любимото ти място в България?

Обичам България като цяло и затова все още живея тук и тук правя това, което обичам. Иначе много обичам Севера, там се чувствам най-добре, обичам Варна, обичам и Родопите.

Попадаш ли често на замърсени места? Достатъчно чиста ли е България според теб?

Не. Но проблемът е и глобален, и частен. Защото всичко зависи от това какъв си ти като човек и как се държиш. Ако ти нямаш вътрешна хигиена към чувствата си, към живота си, към близките си, явно нещо ти куца, а това се проявява в живота навън.

Човек не би замърсявал, ако има съзнанието, че трябва да опазва природата девствена – каквато тя е била много преди ние да се появим. 

Да, виждам много мръсни места и това много ме угнетява. Горда съм, че съм българка, на не съм горда, че сънародниците ми правят такива неща.

Ти самата какво правиш, за да е по-чисто около теб?

Аз, например, съм пушач. Но никога не хвърлям фасове на земята. Същото важи и за бутилките с вода, които никога не изхвърлям където ми падне. А ако някой около мен замърсява, винаги правя забележка.

„Да изчистим България заедно“ е прекрасна инициатива, но за жалост в България нещата се случват много бавно… Затова ние като лица от екрана трябва да въвлечем повече хора в тази кауза. Всичко идва с времето си…

Подценяваме ли проблемите с околната среда?

Мисля, че българите много добре разбират тези проблеми. Разбираме всички големи проблеми, защото сме човешки същества, които израстват с медии и всякакви призиви. Смятам, че тези проблеми много се омаловажават, защото има много проблеми за разрешаване. Всеки си мисли, че когато оправи големите проблеми, тогава ще има време за малките. А понякога малките промени са много по-важни от грандиозните, и касаят въздуха, който дишаме, и храната, която ядем...

Какво друго трябва да направим, за да подобрим качеството на живота?

Пътят е дълъг и труден, затова сме на тази земя – за да правим промени със себе си, да оставяме някакви неща след себе си. Хората трябва да си изградят ценностна система за това кое е добро и кое е лошо. Не може изхвърлянето на боклук на улицата да се приема за нормално. Това означава, че ценностната система куца. И ако променим първо тези неща, а след това ги предадем и на хората около нас, тогава може би ще се случи някаква положителна промяна. 

Лорина Камбурова е родена във Варна. Като ученичка стига до финала на Music Idol 3, а след това се колебае дали да следва актьорско майсторство, право или журналистика. Завършва НАТФИЗ през 2014 г. Известна е с ролята на бунтарката Лия в сериала „Връзки”. Има роли в чуждестранни пълнометражни продукции, работи като модел и участва в множество реклами. Участвала е в постановките „Неестествен подбор” и „Повелителят на мухите”. Дублира в „Гъмбол”, „ Тотална драма”, „Пингвините на Мадагаскар”, „Барби и тайното кралство”. Вокал е на акустичната банда „Росен и Лорина”, където си партнира заедно с артиста Росен Пенчев.