Къде се крие изкуството да уловиш най-съкровения момент, най-чистите емоции и погледът, съдържащ безкрайна любов?

Фотографът Любомир Жипонов е с дългогодишен стаж в запечатването на точно такива моменти.  

"Наскоро спечелих международна награда за сватбена фотография Masterpiece, в раздел документална фотожурналистика, в селекция с други наградени и отличени снимки.

Това е снимката от сватбата на Софи и Слави, в кадъра се вижда и чичо Венци, снимката е момент в конкурса на WPJA, отличена с награда в раздела документална фотожурналистика" разказва Любомир Жипонов. 

- Какво е изкуството на сватбената фотография, кои са най-важните неща?

- Много е важно, за нас фотографите, да уцелим момента, в който да покажем креативност, да уцелим светлината, било то навън или в някое помещение. Да улавяме тези моменти, които се случват веднъж в живота на хората и никога повече и да се надяваме да ги запечатаме по най-успешния начин, така че да грабнат окото и да се харесат на масовата аудитория. 

- Защо точно сватбена фотография, какво те привлича в тези моменти?  

Ако трябва да го кажа с една дума – емоцията. Сватбената фотография съдържа много положителни емоции, това са събития от живота на хората, които са нестандартни обикновено се случват веднъж в живота. Хората много се забавляват в приготовленията и цялата тази еуфория около сватбите.  

Кой ти е любимият момент от една церемония? 

- Харесвам много снимките в църквите. Има една непринуденост, има една тържественост. Честно казано, най-много предпочитам и харесвам да снимам в България.  

От гледната точка на един младоженец, кой момент искаш ти да запаметиш? Кой момент на теб ти е важен? 

Може би моментът, в който си казваме завидното "Да" с моята съпруга. Това са скъпи моменти, в които хората за пръв път усещат емоции, които са неподправени и бих казал, че това беше моят момент в ритуалната зала. 

Морска сватба или горска сватба? 

- Горска сватба. Харесвам природата, гората, планините, въпреки че морето, плажът също си имат своята символика и красота, но планинска, горска сватба предпочитам най-много.