Разположен в центъра на столицата, семейният ресторант Багри впечатлява с уникалната си концепция и сезонна кухня. Идеята на собствениците за заведението се заражда от световната организация Slow Food за запазване на местни продукти и рецепти, стимулиране на земеделието и устойчивостта на храната. Те се включват в младежкото движение в България и отварят ресторанта, вдъхновен от тази концепцията.

Снимка: Евгений Милов

Акцент на заведението са висококачествените продукти, внимателно подбрани от малки производители. Почти всичките са местни от десетки селектирани земеделци и животновъдци на радиус от 500 км, които имат специално отношение към отглеждането на храната. Те се стараят да показват пътя на храната "от семка до чиния" и вярват, че е "по-добре да плащаме на фермерите, вместо на фармацевтите".

Снимка: Евгений Милов

Освен внимателно подбраните местни продукти, сезонната кухня отличава Барги от други заведения в града. Те нямат целогодишно меню, а само сезонно, което се сменя приблизително на месец и половина, като се изтеглят ястията с продукти, който не са в пиковия им сезон. За всяка категория от менюто има селекция от 5-6 предложения, за да могат да предложат по-високо качество за всяко едно от тях. 

Снимка: Евгений Милов

Менюто е фюжън от различни вкусове, като има рецепти не само от един тип кухня, но е вдъхновено от различните континенти. В Багри се стремят също така да включват български традиционни рецепти, които да преобразуват по модерен начин. Салатите са разнообразни и свежи за лятото като гриловани тиквички, салата с мариновани черноморски миди и пролетни пурички със спанак и авокадо. Има предложения и за любителите на месото и рибата - руло от пасищно агнешко, slow бургер и филе от маринована пъстърва. 

Снимка: Евгений Милов

Най-свежото им предложение за лятото е салатата с крем от козе цедено мляко с краставици и орехи, прясно козе сирене, пресни череши, гел от узо и ферментирали череши, дресинг с печени лимони, кориандър и копър.

Снимка: Евгений Милов

Тъй като заведението има сезонна кухня, менюто отново ще бъде заменено преди края на лятото, като се очаква да навлязат повече предложения с домати, както и да отпаднат черешите и ягодите. Най-често се запазват единствено платата със селекция от сирена и традиционни български колбаси.

Снимка: Евгений Милов

Към вкусната храна в Багри предлагат изцяло съобразени със сезона и менюто вина и коктейли. Бирите са крафт от малки пивоварни като се отличава българското "Гларус", както и "Айляк", която се прави в Серес. Безалкохолните включват био сиропи, лимонада, прясно изцедени сокове и билкови запарки. По отношение на алкохолните коктейли най-свеж за лятото е с малиново вино, бъз и лимони.

Снимка: Евгений Милов

Дизайнът е вдъхновен от цялостната концепция на заведението. В интериора преобладава дървения материал и по-натуралните цветове, за да се създаде усещане за комфорт и уют. Из ресторанта се откриват и много зеленина, като паното на логото им от живи лишеи, както и полилей с билки. Фоновата музика също е изключително приятна и подходяща с акустични парчета. 

Снимка: Евгений Милов

От време на време ресторантът организират и събития като фермерски вечери, дегустации с гръцка кухня, както и с различни пивоварни и винарни. Намира се лесно, заради удобната локация на ул. "Добруджа" 10.

Снимка: Евгений Милов