На 9 март Жулиет Бинош навърши 60, но събитието сякаш остана в сянката на Оскарите.

Френската актриса е родена в Париж през 1964 г. и започва кариерата си в телевизионни продукции. Първата й голяма роля е през 1985 г. в „Света Мария“ на титана Жан-Люк Годар. През 2022 г. тя признава в интервю, че покойният режисьор е бил като „леден душ“ и отношенията им не били лесни, но в същото време е била щастлива да работи с него.

През 1993 г. Бинош печели „Сезар“ за ролята си в „Три цвята – синьо“ на Кшищоф Кешловски.

Снимка: Getty Images

През 1997-а печели и "Оскар" за шедьовъра на Антъни Мингела „Английският пациент“, където си партнира с Ралф Файнс и Кристин Скот Томас.

Снимка: Getty Images

Френската актриса получава номинация за холивудската награда и през 2001 г. за романтичния „Шоколад“ с участието на Джони Деп.

Снимка: Getty Images

През 2010 г. идва и наградата в Кан за „Вярно с оригинала“.

Снимка: Getty Images

В наши дни Бинош играе известната модна дизайнерка Коко Шанел в сериала The New Look и наскоро сподели, че се тревожи за свободата си, тъй като, ако стане "твърде известна", това би било същински "ад".

"Всичко зависи от момента. Известността може да бъде бреме. Невинаги вниманието е такова, каквото искаш. Всяка неделя ходя на пазара и хората ме разпознават, но какво от това? Ако искат да видят лицето ми без грим, могат да го направят. Снимала съм се във филми без грим. Когато играя в театъра, публиката забравя за мен за известно време", допълва актрисата.

Снимка: Getty Images

Жулиет Бинош добавя, че ако все пак някой пожелае да си направи снимка с нея, няма да се замисля толкова, защото в края на краищата сама е направила избора да бъде актриса.

"Ако това ощастливява хората, значи и мен ме прави щастлива", казва Бинош.

Снимка: Getty Images

Колкото до ролята си в новия сериал на Епъл Ти Ви плюс, актрисата споделя, че е обсъдила историята със създателя му Тод Кеслър и сценаристите, защото има толкова много противоречиви неща, които могат да се кажат за Шанел.

Снимка: Getty Images

"Някои хора я осъждат като най-лошия човек на света, други казват, че е работила за съпротивата. Много е трудно да имаш черно-бяло мнение. Тя е била известна сътрудничка на нацистите и животът й е дълга, трудна история", казва Жулиет Бинош.