Супермасивната новина за първата снимка на черна дупка логично превзе световните медии вчера. Но питали ли сте се как астрофизиците са успели да получат изображение на космически обект, който се намира на цели 500 милиона  трилиона километра от Земята?

Тъй като с обикновените телескопи е невъзможно да се наблюдава черна дупка, учените събират данни от радиотелескопи по цялата планета и ги съединят в едно снимка. Решението идва благодарение на екип физици от Масачузетския технологичен институт в САЩ. И по-специално - на 29-годишната Кати Бауман, която създава компютърния алгоритъм.

"[Най-близката черна дупка] е толкова малка, че ще бъде еквивалентно на заснемането на грейпфрут на Луната. За заснемането на такъв обект ще бъде необходим телескоп с размерите на Земята", коментира аспирантката Кати Бауман в Масачузетския технологичен институт.

Затова Бауман, разработила новия метод за заснемане на черната дупка, предлага да се използват радиосигнали, постъпващи от различни точки на планетата. Така в проекта "Event Horizon Telescope" се включват 8 телескопа от различни страни по света.

"Точно както радиосигналите преминават през стени, така ще преминат и през облаците галактически прах. Не можем да надникнем в центъра на нашата галактика именно заради тях", пояснява Бауман пред "The Boston Globe".

Така Кати Бауман, която не е астрофизик, но е специалист по компютърни науки, застава зад създаването на специалния алгоритъм, който да разчете постъпващата информация от всички радиотелескопи, за да бъде превърната в изображение.

Въпреки съществената роля, която изиграва в създаването на първата снимка на черна дупка, всъщност 29-годишната Бауман е сред малкото жени, участвали в проекта "Event Horizon Telescope". Което не е особено изненадващо, имайки предвид че под 1/3 от изследователите в света са жени, според резултати от изследване на ЮНЕСКО.