Вечер на морето (или пък - в града)… музика, танци и… коктейли. Един, два, пет – който, колкото може.
Чудили ли сте се (вероятно замечтано) какво ли би било, ако това е вашият начин на живот не само в петък (или ако искате - само в сряда, четвъртък или събота…) или по време на отпуската? И ако не пиете тези коктейли, а всъщност ги приготвяте? Какво може да ни разкаже един човек, за когото коктейлите са не само one night stand удоволствие, но и професия?
Поговорихме си за сезоните, жените, мъжете, новите тенденции при напитките, тайната на добрите коктейли и.. за още куп неща с Иван, който от пет години е барман в By The Way. Започваме веднага:

Има ли някаква разлика между нещата, които хората пият през лятото и тези, които пият през зимата?
Има разлика като цяло във вкуса на всеки човек. Освен това - като цяло хората нямат култура за пиене на коктейли в България – те идват, поръчват си Мохито и Куба Либре, защото ги знаят. Да не говорим за хората, които са чули, че са открили някакво ново място, където има Мохито и идват да пият… Мохито. Това е най-елементарното, което може да се направи…

Така ли, а защо на толкова малко места пия хубаво Мохито тогава?
Не в смисъл, че е елементарно да се приготви, а че е най-масовият коктейл, най-лесно е да го избереш. Някак е безинтересно да правиш или пиеш само него през цялото време…

Е, добре каква алтернатива на Мохито би предложил ти?
Има много свежи коктейли, които изобщо не са по-лоши от Мохито-то, но хората обикновено се страхуват да експериментират.  Когато някой си поръча Мохито при мен, винаги му предлагам нещо друго…  Всеки път ми доставя огромно удоволствие, когато успея да убедя някого да пробва нещо различно. Още повече, че обикновено е суперприятно изненадан и много му харесва .

Мислиш ли, че има ли промяна във вкусовете на хората с времето?
Естествено. Не е тайна например, че сега в целия свят навлизат коктейлите с пресни, свежи плодове….

Самият плод – не фреш?
И фреш, въпросът е да не е някаква химия. Дори и сиропите вече ги правят така – да са колкото е възможно по-чисти, по-близки до вкуса на истинските плодове… Естествено, че вътре има някакви консерванти, но се стремят въпреки тях да са максимално натурални. За съжаление (особено тук в България) плодовете, които идват, са шитове. Ако не са местни, всичко ти идва такова, че да не става за коктейли, без ти да го подобриш по някакъв начин. А според мен най-добрите коктейли стават с пресни, свежи плодове.
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Мислиш ли, че тази тенденция има нещо общо с това, че напоследък станаха много модерни биохрани, хората се ориентират все повече към органичните продукти... дали пък тази мода в храненето не се отразява и на това, което хората предпочитат да пият?
Сигурно в световен мащаб, но не и тук, защото тук хората въобще не знаят какво правят…  Тези, които имат някаква идея изобщо, са много малко.

Е, стига сега…
Така е, така е, казвам ти, хората изобщо не знаят какво си поръчват и какво пият. Ти си мислиш, че не е така, но защото си тук, в София. Обаче ако мръднеш до някой малък град и отвориш менюто, ще се хванеш за главата. Хората масово не знаят за какво иде реч.

Интересно ми е има ли разлика между това, което жените и мъжете си поръчват?

(замисля се) Сигурно има нещо такова. Например повечето, които поръчват Космополитън, са жени, те пият повече Маргарита, въпреки че ако клиентът е мъж и си избере този коктейл, той знае какво си поръчва. Изобщо - жените пият повече от мъжете (смее се).

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Добре, а мъжете – те не пият кой знае колко коктейли…
Не е съвсем вярно. Винаги е различно за всичко. Има и такива, но има и други – да речем мога да ти дам за пример един мъж, който по принцип пие Джак Даниелс, но започнахме да му правим коктейли... сега даже и Малиново дайкири пие.

А вярно ли е това клише, че хората споделят на барманите мъката си – като във филмите? Случва ли се това в реалния живот?
Не… (замисля се) По принцип не, но понякога има и такива моменти. Обикновено това са или редовни клиенти, или e някого, когото повече никога няма да видиш. Това са вариантите.

За теб е важно да има лично отношение между теб и клиентите ти?
Това е най-важното.

Каква е тайната на добрия коктейл?
Е, виж какъв клише въпрос ми задаваш…

Да, клише е, но аз мисля, че няма тъпи въпроси, има само тъпи отговори. Винаги можеш да отговориш готино на всеки един въпрос, стига... да можеш.
Така ли? (смее се) Добре, тайната на добрия коктейл сигурно зависи от добрия клиент. При всеки е различно.

Аз например бих казала, че тайната е в това вкусът да е добре балансиран?
Е, то това е ясно. Нито една от съставките не трябва да взема превес над другите. В този смисъл - най-гадният коктейл, който е измислян някога, според мен е Лонг Айлънд. Никога не бих го поръчал, но хората масово го пият.

То какво имаше вътре – джин, текила, водка, ром…
Да, фреш лимон, трипъл сек и кола, и става… Може вместо кола да е спрайт, крембъри, все едно е.

Когато експериментираш, правиш ли много грешки, преди да ти се получи?
Не можеш вечно да налучкваш – има неща, които ти се получават от първия път и такива, които трябва малко да коригираш. По принцип обикновено става с няколко опита – дали ще е корекция в грамажа или ще замениш нещо с друго… Първо трябва да се научиш кое с кое да смесиш и тогава да правиш коктейли.

За финал, Иван приготвя специално за нас един, разбира се, алкохолен коктейл - Манго мента дайкири. В него има лайм, манго, листа от мента, ром… На забележката ми, че съставките са много подобни на тези в Мохито, той ми отговаря: "Да, но е много важно как се приготвя. Опитай и ще видиш, че е различно."

Опитвам...

Снимка: Диана Георгиева