Времената се менят, тенденциите се препокриват, но изкуството да твориш съществува въпреки всичко и всички. Да си творец в наши дни не е лесно – необходими са много търпение, алтруизъм и сила за усъществяването на градивните идеи.

Модата е често неразбрано изкуство, мнозина го подценяват, дори му се присмиват, смятайки го за повърхностно. Истината е, че всеки, който не е имал възможност да бъде част от този свят не разполага с точната визия за него.

Съвременните дизайнери са не само художници, които прекарват времето си в домашния уют с листа хартия, моливи и цветни боички. Не. Те са много повече от това. Да си дизайнер означава да владеш изкуството да твориш. Някои го имат това умение, други не. Само тези, които владеят тънкостите на занаята успяват. Трудно е, но не и невъзможно.

Водени от силното си чувство за естетика и красота, съвременните дизайнери развиват не само творческата си същност, но и своя бизнес усет.

Документалният филм “Dior & I”, посветен на Раф Саймънс, артистичен директор на френската модна къща, и работата му над първата му колекция за Christian Dior, ни наведе на  мисълта за значението на дизайнерската професия в наши дни.

В филма сме свидетели на труден и същевременно вълнуващ процес при създаването на една Couture колекция, където фантазията се сблъсква с прагматичната реалност, реализацията на творческите идеи е притисната от времето, а мечтите са подложени на редица изпинания.

Гледайки “Dior & I”, представен по време на 19-я международен филмов фестивал “София Филм Фест” преживяхме тези моменти на радост и тъга, увереност и колебливост, сила и уязвимост на Раф Саймънс, увенчани със заслужен успех.

Да, когато във вече изградената система навлезе нов елемент, отговорен за бъдещето на дадена общност, ангажиментите са големи... Малцина го разбират, но това е като да станеш член на ново семейство, което трябва да те приеме. Следователно, правилата се променят, характерите се съвместяват, идеите се обединяват в името на творчеството.

Тук влизат в сила разбирането, подкрепата, екипността и единодушието от страна на всяко едно лице. Този, който е назначен да ръководи има уменията и силата да поеме нещата в свои ръце. Той неслучайно е поставен на тази позиция.

В името на творчеството, естетиката и красотата се срещнахме с един от големите бългаски стилисти, Митко Дамов, основател и артистичен директор на салони за красота VOGUE VISION, който сподели своите виждания за това какво е да бъдеш творец в наши дни.

LadyZONE.bg: На тазгодишния филмов фестивал “София Филм Фест” ни изненадахте с изискано представяне на филмът “Dior & I”, какво е вашето послание?

Митко Дамов: “За нас е важно да подкрепяме подобни събития, които са от особено значение за развитието и правилното рабиране на модната индустрия. В наши дни модата и естетиката сякаш са поставени на втори план – малко са тези, които се осмеляват да изтъкват своята модна натура. Другите? Може би се страхуват да си признаят, че модата ги влече, защото не я разбират. Филми като “Dior & I” са средства модата да бъде разбрана. Винаги сме подкрепяли подобни културни мероприятия и изяви, които подчертават същността на модната индустрия и ние от VOGUE VISION ще продължаваме да го правим.”

LadyZONE.bg: В какво се изразява изкуството да твориш?

Митко Дамов: “В желанието, във вярата и в искренността да създаваш. Умението да поведеш заедно със себе си група креативни хора, водени от същите чувство и нужда да съзидават с всеки следващ сезон. Изкуството да твориш се изразява също така и в непрестанното търсене на красотата, дори и в най-малките детайли и след това да я трансформираш чрез своето творчество.”