"Искам да обединя хората със самия факт, че ще дойдат да гледат едно много различно за България шоу. Много се надявам да обединя хората и ЛГБТИ общността в един клуб да гледат заедно едно представление и всеки от тях да намери по нещо за себе си", споделя актрисата Теодора Кулева-Гууд за предстоящото си шоу.

На 21 януари (петък) предстои премиерата на "Boom Cabaret Sofia" – шоу, организирано от внучката на Тодор Колев – Теодора Кулева-Гууд. Какво можем да очакваме, как е решила да създаде това представление и каква е тя на сцената и в живота - вижте от ексклузивното интервю, което артистката даде пред Ladyzone.bg.

Здравей, Теодора! Как си? Как се чувстваш няколко дни преди премиерата?

Здравей! Много развълнувана, има много репетиции. Едвам смогвам, защото репетирам два мои акта. Отделно контролирам костюми, реклами и много други неща покрай събитието.

Как вървят репетициите?

Моите репетиции вървят много добре. Драг кралицата също е в усилени репетиции, шият се специални костюми. Всъщност ние двете най-много се раздаваме. Другите хора, които идват, са с готови актове, които са представяли на други събития в цялата страна. Така че предполагам, че те не се чупят от репетиции, не се чупят от работа.

Как един успешен кабаре артист в Лондон решава да се върне в България със семейството си и започва да планира идеята за Драг Бурлеска Кабаре?

Истината е, че COVID-19 е нещото, което повлия много на това аз да се върна в България. Невъзможността да пътувам до Англия за участия ме накара да се замисля да правя тези участия тук.

Кога ти дойде идеята за Boom Cabaret?

Всъщност дойде това лято, когато бях поканена да се върна в Англия и да се включа в кабарета в Шордич и в Камдън. След тези две предложения осъзнах, че няма да мога. Това много ме разстрои, наистина. Гледайки снимки на мои колеги в Англия, които започват да се връщат на работа, реших, че България има нужда от тази цветност и че това просто го няма. Няма дори къде да отида да се насладя на нещо толкова лудо, шарено и смешно. Имаме дискотеки, театър и тук-таме някои клубове, в които има такъв тип пърформанс – нов цирк или стендъп комеди, но няма място, на което да мога да се насладя на много артисти, на музика, на всичко наведнъж. В края на краищата реших, че го правя.

Решаваш сама да го организираш. Не срещна ли разбиране и подкрепа?

В началото трябваше да го организирам с помощта на мой приятел - Тео Чепилов, който обаче замина за Америка в последния момент. Аз останах сама и в продължение на два месеца се чудех дали въобще ще успея сама да направя нещо толкова голямо. Някак си ме беше страх. Точно това, за което говориш - подкрепата. Беше ме страх дали ще срещна подкрепа и как ще реагират хората. Отне ми много време да се осмеля и да намеря контактите. Минаваше ми през ума да правя собствен клуб – оказа се, че в България всички такива клубове със сцени са заети. И така дойде моментът, в който се свързах с клуб "Терминал 1", които всъщност се оказаха отворени за идеята. Оттам нататък се хвърлих през глава - щом получих зелена светлина, че ще ми дадат мястото да го направим. От артистите срещнах подкрепа с малки изключения, които заради гей частта всъщност отказаха - което е много жалко, тъй като ЛГБТИ общността има нужда от подкрепа, особено от артистите. И я получихме до голяма степен.

Това е страхотно! Значи може би вървим към подобряване в отношението към ЛГБТИ?

Ами надявам се, че е така, и то неминуемо ще стане, тъй като вече цяла Европа и целият свят нормализира това нещо и би трябвало да е така. Мисля, че нещата в България идват понякога малко по-късно. Но идват - това е сигурно.

Как реши да обединиш на една сцена стендъп комици, циркови артисти, музиканти, бурлеска танцьорки и драг кралици?

Така се случи, че аз исках вътре да има със сигурност цирк, бурлеска и драг и комедия, разбира се. Това са основни компоненти. Познавам тези артисти, работила съм с много от тях и в края на краищата се свързах с хора, които познавам. „Нов цирк“ са хора, с които работих от връщането ми. Драг кралиците са ми приятели, имам контакти в тази сфера. Просто започнах да звъня наляво-надясно и да видя кой ще иска да се включи в това шоу, като имам много идеи за други музиканти, певци и т.н. Обединяването на всичко това е породено от това, което съм видяла, че се случва в чужбина – шоута, които съм гледала, хората, с които съм работила. Стендъп комедито невинаги е част от кабарето, но понеже в България то набира сила и има публика, според мен то е много добър начин тя да се отърсва от цветността на цирка и драга с актове, които не са толкова визуални, а са по-скоро комедийни. 

Каква е Теодора Кулева на сцената и в живота? И какво обича най-много - да играе, да пее или да танцува? Вижте какво сподели още тя! >>>

Коя от всички сфери ти е любима – да влизаш в роля, да пееш или да танцуваш?

Най-много обичам да влизам в роля и другото, което най-много обичам е циркът. Понеже циркът в кабарето е малко по-различен, успявам да го вкарам вътре, тъй като аз не съм цирков артист от купола, а съм по-скоро уличен цирков артист. Това всъщност е любимата ми част, в която влагам най-много време като тренировки, репетиции и т.н. А иначе професионално аз винаги съм актриса и това за мен е най-важното нещо, което ме е водило. С каквото и да се захвана, започвам като актриса.

Всъщност каква е Теди Кулева на сцената и в живота?

На сцената бих казала, че съм луда и както казват на английски - cheeky, което в превод е по-скоро "нахална". Или както дядо ми казваше – понякога съм голямо перде, което донякъде е хубаво, защото артистът не би трябвало да се интересува какво мислят хората за него, а да прави това, което усеща. В живота съм се оформила в годините като доста организиран човек и се опитвам да бъда много топла и искрена. Честна. Това е водещо при мен.

Как се запали по бурлеската?

Този момент дойде, когато започнах с цирк в кабарета и видях бърлеска, в който има много актьорско майсторство, много цирк и много еротика, но тя е скрита, нежна, фина, класна. Други артисти ми казаха, че бих била много подходяща за бурлеска изпълнения и започнах да експериментирам. Направих един акт, който беше успешен и така се запалих. С гледане и общуване с други бурлески и един курс, който записах, се запалих още повече, защото влязох в тази визия. Бурлеската е много винтидж и много смешен, в нея има много комедия.

Можем ли да кажем, че Кристина Агилера също те е вдъновила с нейния филм „Burlesque”?

Не бих казала, защото във филма тя по-скоро набляга на пеенето и филмът набляга на много мощна сценография. Там бурлеската е представена по малко по-различен начин. Не е толкова комедиен и не е толкова шантав. Показана е само красивата й част, по-комерсиалната й страна. Но разбира се, филмът е красив и има своите огромни качества,а Кристина Агилера като певица "избива рибата".

На 21 януари е премиерата на “Boom Cabaret Sofia” в клуб "Терминал 1". „Music makes the people come together”, пее Мадона. А ти по какъв начин ще събереш и ще обединиш хората?

С изкуство. Разбира се, имаме музика и тук Мадона е много права. Имаме диджей, джаз музика, хореографии, танци и т.н. Искам да обединя хората със самия факт, че ще дойдат да гледат едно много различно за България шоу. И много се надявам да обединя хората и ЛГБТИ общността в един клуб да гледат заедно едно представление и всеки от тях да намери по нещо за себе си.

За финал - има ли нещо, което не съм те попитал, а искаш да споделиш?

Това е по-скоро като послание. Искам да помоля хората да се опитат да бъдат малко по-толерантни към различните от тях и към лудостта на изкуството и да се опитат да гледат на нещата не толкова сериозно.