Стояна-Мария Константинова Мутафова – това е името й, записано в акта за раждане. Но всички я познават като Стоянка Мутафова – великата комедиантка, заради която дъските на пода в Сатиричния театър не скърцат, а се смеят.

На 2 февруари 2017 година Госпожа Стихийно бедствие навършва 95 години. Един шарен живот, наситен с безкрайно много емоции, аплодисменти, разнородни роли и тих шепот на черна копринена рокля, украсена с перлен гердан.  

С хора като нея е лесно да се гмурнеш в спомени. Защото те са много и все колоритни. Докато снимала поредния си филм, течала забрана да бъдат използвани турски думи. В една от сцените Стоянка трябвало да се изплаши и да каже "Изкара ми акъла!". "Не, не, не може акъл, това е турска дума - креснал режисьорът. - Трябва да кажеш ума." Това се оказала една от най-трудните фрази за казване. Че кой казва изкара ми ума - не ти се побира в устата някак, не звучи...  

Талантливата актриса има безброй много роли и участия в сериали и филми. Личният й живот е не по-малко разнообразен и с не по-малко главни герои в него. Все пак тя има цели 3 брака.

С Роберт Роснер – 28 години по-възрастен

Чешкият режисьор Роберт Роснер е с 28 години по-голям от Стоянка. Но тя е толкова горещо влюбена в него, че изобщо не забелязва това. Стоянака е на 23, Робер на 51. Двамата се женят през 1946 г., като след брака си отиват да живеят във Виена. Работата на режисьора непрекъснато го води в родната му Чехия, заради което се налага двамата да се преместят там.

Вторият й съпруг Леонид Грубешлиев й избива зъб!

Докато е с Роберт, Стоянка среща Леонид Грубешлиев - журналист и преводач, по когото се увлича сериозно. Любовната й дилема е сериозна. В сърцето й се отвара място за още един мъж, но това не означава, че зачерква другия. Напротив! Когато е с единия, й липсва другият и обратното. Чешкият режисьор решава категорично да сложи край на това емоционално жонглиране, като предлага на Стоянка Мутафова да се разделят. Така актрисата започва втория си брак, от който е и единствената дъщеря на актрисата – Мария, известна като Муки. С втория си мъж актрисата е заедно едва 3 години и всичко приключва с шумен развод. Самата актриса е споделяла в интервюта, че често е ставала жертва на ревността на Леонид Грубешлиев. Във времето, в което е с него, след скандали и побоища тя е била със сцепена скула, счупени ребра, спукано тъпанче на лявото ухо, синини и зъб, който изважда от бузата си.

Малко преди развода, трамвай отрязва крака на съпруга й. Стояна се грижи за него, въпреки че се твърди, че по време на инцидента, той е отивал при любовницата си. След като се възстановява, Леонид Грубешлиев подава молба за развод.

Третият съпруг - голямата любов, завършва трагично

Актьор Нейчо Попов е човекът, когото Стоянка Мутафова нарича „любовта на живота ми”.  Първата им среща е в Народния театър, където тя работи. Той пък е студент във ВИТИЗ. Самата актриса описва живота им като „безоблачна идилия”. За съжаление често се случва големите любови да бъдат преждевременно прекъсвани. Едва на 49 години Нейчо Попов получава инфаркт и умира. Стоянка Мутафова понася твърде тежко смъртта му.

На 29.11.2016 се готви за поредния си гастрол. В момент на налегнала я носталгия, гали и целува снимката на съпруга си. Продължавайки с нормалните си занимания, влиза в банята да събере оставени да съхнат дрехи и... получава „мъничък инфаркт”. Приема това като знак от горе. Болката тръгва от пръста й, преминава през ръката и се извива по целия й гръб.

Вземай ме при себе си, където и да си”

Решила, че е инфаркт, защото със същите симптоми преди години си отишъл именно третият й съпруг.

В живота винаги е така – любовта и болката вървят ръка за ръка. Неслучайно самата Стоянка често казва, че е комедийна актриса, но в живота си е повече мрачен човек. Светлината и мракът се следват, смехът и тъгата са брат и сестра.

А вие споделихте ли своята любовна история в играта ни "Горещи приключения"?