Камелия е нашият следващ гост в поредицата "Първите 7". След думите за таланта на Стоянка Мутафова, любовта към животните на д-р Мила Бобадова, чувството за хумор на Малинова Оля, време е да поговорим и за музика.

Родена на 10 януари 1971 година в град Чипровци, музикалният дебют на Камелия е на 11-годишна възраст, като солист на училищния хор. От 1996 година Камелия навлиза сериозно в пеенето и от тогава до днес нейната музикална кариера е изключително пъстра и разнообразна.  През 1998 г. на музикалния пазар излиза албумът „Огън момиче“, от което следва бърз и шеметен възход. Албумът й „Златна рибка“ е обявен за златен по продажби, а до края на годината достига платинен тираж. Парчето "Минута живот" става една от най-успешните поп фолк песни през лятото на 2016 година с над 1 милион реални гледания в сайтовете за видео споделяне.

Каква музика слушаше, когато беше на 7 г.?
Сръбска. Аз съм от този край, само сръбска музика слушах.

Кога е време да сложим край на "Зайченцето бяло" и да пуснем на детето друга музика?
Аз не съм родител и не мога да давам съвети, а и не моя работа да поучавам някого как да си гледа децата. Да си родител не означава само да родиш, но и да опознаеш своето дете. То носи генетичните белези на своите родители, но е различно същество, отделен индивид. Когато го опознаваш, следваш, когато сте близки и комуникирате, ще разбереш най-точното време за край на "Зайченцето бяло". Най-вероятно детето само ще сложи края. На много хора "Зайченцето бяло" е спирано насилствено и когато човек остарее, се вдетенява. Казат, че възрастният и детето си приличат. Но не е така! Детето е несъзнатено, чисто, а възрастният има съзнание, има преживявания, има опит. Единиятт е любопитен, другият, в повечето случаи, е отегчен. Затова "Зайченцето бяло" се спира тогава, когато детето реши. То само ще избере своята музика и как да се забавлява.

Възпитава ли се вкусът към музиката или е вроден?
Средата формира човека. Когато растеш в семейство, което слуша класическа музика, е нормално, още от детското креватче да слушаш такава. Това става част от теб. Когато живееш в среда с кючеци, това също оказва своето влияние при формиране на характер и психика. Ако човек остане сам със себе си, в тишина, ще разбере коя е неговата музика. Тя не се дели на срамна и специална. Има просто музика. И всеки може да се изрази музикално по резличен начин.

Кое е парчето, което винаги си пускаш, когато си тъжна и ти оправя настроението?
Научих се, когато ми е минорно, да ми е минорно. Ако се опитвам с външни фактори да си създавам настроение, не мога да усетя момента - било на болка, било на тъга, било на неудовлетворение, което преживявам. Когато съм в такова състояние, оставам там. Научих, че за да има връх, трябва да има и низина. Когато съм в низината, съм в низината. Не се старая изкуствено да се вдигна. Не го лекувам, за да мога така да го излекувам. Иначе се залъгвам. Просто слушам музика, когато ми се слуша музика. Когато ми се плаче – плача. Когато ми се спи – спя. Когато ми се мързелува - мързелувам. Когато ми се забавлява – се забавлявам. Живея простичко - с моите нужди на човешко същество.