Д-р Неделя Щонова е новото усмихнато лице в ефира на bTV, което не в друг ден, а именно в неделя, вече води авторското си предаване "Духът на здравето". Неделя всъщност е съвсем вътре в материята му, защото е специалист невролог и се занимава с аналитична и когнитивна психотерапия. Биографията й впечатлява със специализация във "Weill Cornell Medical College", Ню Йорк и "Hôpital Européen Georges-Pompidou", Париж, а също и с членство в "Европейското общество по клинична невромузикология". През 2010 г. в Стокхолм и в конкуренция с 22 страни, нейно предаване печели златна статуетка и се превръща в номер едно медицинско предаване в света на тема захарен диабет. Интервюто ни с нея е изцяло в духа на здравето и... неделите, вижте сами:

Как би се представила с няколко думи?
Аз съм майка, лекар, специалист невролог, занимавам се с аналитична и когнитивна психотерапия. Като цяло съм изключително центрирана към идеята за смисъла. Мога да бъда част само от смислени проекти – да развиваш себе си като прекрасен родител, да изпитваш емпатична обич и съчувствие към хората, да лекуваш пациентите си качествено, да насърчаваш здравословните избори, да изградиш хармонично семейство, да даряваш с щастие и подкрепа най-любимите си хора, изобщо да се завихряш по спиралата на духовното развитие все нагоре и нагоре. Ето, вижте например философията в дизайна на нашето студио „Духът на здравето ”. Там случаен елемент няма. Масата спирала е именно този символ на живота, енергията, тя е олицетворение на духовно пътуване, на растежа, като цяло това е еволюционния процес на цикъла живот… А водата по стените в нашето студио е една прекрасна метафора на изтичащото време и също символ на живот, плодородие, мъдрост и надежда.

Учила си в Ню Йорк, както и в Париж – защо се върна тук, а не предпочете да живееш в САЩ или Франция?
Върнах се заради една любов… тази с моя съпруг.

Снимка: Евгений Милов

На какво те учи работата ти –  ти си практикуващ невролог и психотерапевт?
 Първо, самото следване 6 години и после 4 учене за специалност – това е голяма школа - за дисциплина и методичен ум. И после, пациентите - всеки пациент е капчица мъдрост… Моят контакт с тях ме учи на много неща, изброявам ги :
1. Учи ме да се събуждам благодарна
2. Да различавам значимото от маловажното
3. Научи ме, че гневът, обидата и воденето на емоционално счетоводство разболяват
  4. Учи ме на изкуството на малките крачки и че психичната сила е всичко. Няма ли Сила – няма и Любов, няма и Светлина.
5. Учи ме, че животът е поредица от уроци, които трябва да се изживеят, за да бъдат разбрани и тъгата не е задължително нещо лошо … Тъгата може и да е много градивно състояние…. 

Как „се случи” предаването „Духът на здравето”, както и това ти да си негова водеща?
  Казано с усмивка, моят път към bTV по-скоро прилича на търпеливото изкачване на Григор Димитров в световната ранглиста, отколкото на сензационната поява на Лео Меси на футболния небосклон. "Духът на здравето" по някакъв начин поема щафетата от моето предишно предаване - „Преди лекарствата” - на което бях автор и водещ в продължение на 10 години и което съм правила в друга телевизия. То беше неизчерпаем източник на вдъхновение за мен и аз го обичах толкова много, като мое дете. Една декада от живота ми мина във всеотдайна работа и посветеност на грижата за това да насърчаваме здравословните избори. Освен това беше толкова награждавано предаване по света и у нас, че в един момент от бТВ го забелязаха и ме поканиха. Но не е само заради наградите. Това е един много смислен и полезен проект, които е създаден за да помага на хората

Какви цели си поставила – как виждаш своята роля в "Духът на здравето", какво смяташ, че ще ти донесе?
Ще ми донесе много работа (смее се ). Но това е едно много сериозно комуникационно предизвикателство, да намерим път, посланията за разумен живот да отиват право в сърцето, като се има предвид начинът, по който хората живеят живота си. Статистиката за заболеваемост и смъртност у нас показват, че просто е спешно да се вземат мерки за ограмотяване, здравното мотивиране и просветление на хората, защото българската нация губи кондиция... това е факт. С много любов тръгвам към новия си проект – ”Духът на здравето”, защото мисля, че грижата за здравето , любовта и децата са най-важните неща на света. За да може един ден да се разхождаме по плажа, а внуците ни да тичат щастливи наоколо. Надявам се също да изградим и един Много Добър Отборен Дух и на всички  замесени да ни е приятно да работим по този проект. 

Снимка: Евгений Милов

Няма как да не попитам – къде е духът на здравето според теб?
Духът на здравето е в това, да не губиш ентусиазъм , да имаш самодисциплина и да имаш посока - здрава, смислена посока. Дори в лабиринтите висят надписи – „Блуждаенето забранено ”. Много е важно да си вярваш! Да вярваш в това, че съдбата е отредила красиви планове за теб и да отгледаш крехката, потулена в сянката на страх фиданка… до една силна Вяра! На това му се казва умствено градинарство ! 

Интересите ти повече към духа или тялото са насочени или двете са неразривно свързани?
Привърженик съм на идеята за холизма. Човешкият индивид се разглежда като съставен от три основни, взаимосвързани и влияещи си нива – физическо, умствено – емоционално и духовно. Животът е устроен, за да бъде пълноценен именно, в тази триединна хармония.

Тъй като сме женски сайт, въпросите за красотата са неизбежни – какви грижи полагаш за външния си вид и колко време отделяш за това?
През живота си не съм стъпвала в козметичен салон. Маски, масажи, терапии за лице и т.н... няма такова нещо при мен. Нямам време за това. Но спортувам много, спортна натура съм – тенис на корт, ски, плуване, джогинг, фитнес, балет, гмуркане … За да ми е интересно, трябва да е динамично. Ползвам натурална козметика, ходя на църква, грижа се да имам здраво тяло, важна ми е вътреклетъчната чистота и спокойният дух.

Важен ли в въобще външният вид и защо?
Човек е красив, когато е щастлив и умен. За мен универсалната истина е във вътрешната красота. Но ние живеем в реалния свят - външният вид впечатлява в социални ситуации, хората обичат да се отпускат в присъствието на красиви неща и лица, физически привлекателният човек привлича много повече хора, изобщо красотата помага в изграждането на отношения. Например президентът Джон Кенеди е бил известен с красивия си външен вид, но също е бил и проницателен политик. Неговият публичен имидж на добър политик, е бил повлиян от това, че е изглеждал красив и елегантен. Да, външният вид устойчиво е налаган като средство за позициониране на личността. Но според мен това работи само в краткосрочен план! Хората днес са много визуално ориентирани. А в дългосрочен план е важна Личността! Защото интелигентността изпреварва външния вид при „бягане на дълги разстояния".

И за финал един въпрос, на който може би малко хора могат да отговорят – има ли рецепта против „нерви”?
Според мен има една - да се научим да гледаме на неприятностите от птичи поглед и много много да не издребняваме...

Гледайте "Духът на здравето" всяка неделя от 8:00 по bTV.