Още едно прекрасно бижу украси короната на София – бутикът за цветя NEA на столичната “Ангел Кънчев” на прекрасната Жени Ковачева, която досега познавахме като стилист и дизайнер – а от днес и като оригинален флорист. Пристигаме на адреса, а ето я и самата нея...

Снимка: Евгений Милов

Познаваме те основно като стилист зад модни сесии и ТВ предавания. Как стана флорист и свързани ли са творчески тези различни професии?

Колкото спонтанно, така и дълго обмисляно. Чувствам го много лично и мое. Всичко, което съм работила и изучавала, ме е изградило в това, което съм днес. Всяко придобито умение ни обогатява, а като професии биха могли само чудесно да се допълват. Винаги много съм обичала цветята и грижата за тях ми се отразява като терапия. Осъзнах, че съм в период на промени, исках да съм заобиколена от красива среда, да творя спонтанно, бързо да осъществявам идеите си, непрестанно да се вдъхновявам и сама да взимам важните решения. Така стигнах до заключението, че всичко това бих могла да съчетая, като превърна хобито си в професия и да имам собствено пространство като NEA. 

От колко време мечтаеше да имаш бутик за цветя и трънлив ли беше пътят за отварянето на NЕА?

От около две години. Първо започнах работа в бутик за цветя, защото първоначално имах познания предимно за отглеждането и комбинирането на саксийни растения и силно желаех да придобия повече умения с аранжирането на цветя. Дълго време се вдъхновявах от различни магазини за цветя в Италия, Франция и Англия, където има дългогодишни традиции в това изкуство, отношение и фин усет към всеки детайл и ясно дефиниран стил. Събирах снимки, обмислях идеи, след което нарисувах проект и концепцията за дизайна изцяло ми се избистри. Знаех, точно какво искам и се впуснах в стремглаво търсене на най-подходящото за осъществяването му място. Изключително съм благодарна на неколцина верни приятели за безрезервната помощ и стабилна подкрепа! Никак не беше лесно, но определено мисля, че всяко положено усилие, търпение и жертва си заслужава!

Как се отразява на човек работата с цветя по цял ден?

Благоприятно! С толкова много красота създадена от природата, си е истински благодат. Тази професия, също както и предишната, която работех, отстрани изглежда лесна, но е свързана с ранно ставане, много труд, индивидуални грижи за всяко растение, безсънни нощи, липса на свободно време и почивка. Но усмивката на истински доволните клиенти е безценна!

Свикнали сме да те виждаме облечена в дрехи с крещящи цветове – по един много приятен начин, разбира се. Пренесе ли този колорит на изразяване и в букетите, които аранжираш?

Да, разбира се! Любовта ми към цветовете и сложните комбинации между тях винаги са били истинска страст и предизвикателство за мен! Човек не може да избяга от себе си, тези предпочитания ги въплъщавам във всички аспекти и занимания! (усмихва се)

Снимка: Евгений Милов

Какви изкушения могат да открият посетителите на NЕА?

Предимно свободни, артистични, колоритни, в повечето случаи асиметрично аранжирани цветя, каквато е световната тенденция. Любимите ми композиции са от кактуси и сукуленти – терариуми. Имам и изненада за ценителите на Кокедама. 

Стана ли вече търсена за декориране на пространствата и събития с цветя?

Това ми е основната идея, пространствата са ми стихията. Имам няколко проекта, по които вдъхновено работя. Все още се опознаваме с клиентите, радвам се на щастливи ответни отзиви. Тепърва има какво да покажа и съм убедена, че работата ми и цялостното ми чувство и отношение ще достигне до повече хора.

NЕА се намира на “Ангел Кънчев”, една от най-симпатичните улици със собствен живот в София. Защо се спря на тази локация?

Не случайно! “Ангел Кънчев“ и „Шишман“ винаги са носели особен дух и заряд. Напоследък все повече се оживяват и обогатяват с все по-интересни арт пространства, заведения, пекарни, сладкарници, магазини. Подреждат се колоритно едно до друго, носещи силна индивидуалност пространства и тези две улици по мое мнение имат всичко, което му трябва на човек за перфектната неделна разходка. (усмихва се)

Какво усещане искаш да провокираш с интериора на бутика у посетителите му?

Идеята ми за дизайна на интериора е провокирана от личните ми усещания в други магазини за цветя. Обмислях внимателно всички плюсове и минуси. Стремях се, да създам еклектичен интериор, в който избрани от мен детайли да присъстват и стоят хармонично в тази среда. Както милиардите растения и цветя са изключително разнообразни по вид, структура, форма и големина, така и не исках интериорът да принадлежи изцяло на определен стил. Най-важно за мен беше цветята да изпъкват, да са насочено осветени и да се създава усещане като в галерия, да са като на пиедестал. Искам клиентите да се чувстват удобно, уютно и свободни да избират.

Снимка: Евгений Милов

Опиши ми типичният клиент на NЕА.

Не мисля, че има типичен. Клиентите са различни. Преобладават млади и креативни хора.

Имаш ли предпочитани композииции от цветя, които създаваш в бутика?

Всяка една аранжировка е индивидуална и уникална. Старая се всеки път да са различни и разнообразни спрямо всеки отделен клиент.  Да са свободно подредени и да носят усещане за хармония и лекота.

Какъв е стеротипът при купуване на цветя у нас? Кои са осезаемо най-търсените, предпочитани цветя от българина?

Предимно рози и то червени, хризантеми, лалета…

Любимите ти цветя?

Орхидеите, те са най-благородният вид растения. Съществуват над 200 000 вида. Уникално красиви са, в разнообразни багри и противно на всеобщото мнение – са много лесни за отглеждане, като се отблагодаряват с изключително трайни цветове. Обожавам анемоне, определени цветове антуриум, мединила, стрелиция, протея, лалета, божури, хортензии, както и момини сълзи…

Снимка: NEA

Предложи интересна идея за цветен подарък от бутика за Свети Валентин?

Вариантите ми са разнообразни. От нежни, романтични и пъстроцветни малки аранжировки до смели комбинации от екзотични цветя, аранжирани индивидуално. Орхидеи, на които биха могли да се радват и отглеждат дълго и разбира се, най-търсеното и класическо – червените рози, но представени по мой начин. (усмихва се)

Какви цветя търсят мъжете и дамите в NЕА?

Най-често рози, лилиум, понякога лалета. Има и такива, които са почитатели на тропическите цветя, но не са много. Жените харесват най-различни, напоследък често избират алстромерия, еустома, купуват спрей рози, зелени карамфили, лалета и други. 

Има ли бутикът Инстаграм профил, от където да си сваляме готини снимки с цветя за настроение?

Да, разбира се: @neaflowershop

Какво би съчетала в букета, посветен на LadyZone?

Мигновено си го представих – кръгъл, съчетаващ розови, цикламени и оранжеви цветя. Определено ще присъстват Hotshot рози, стрелиция, бледо розови и оранжеви алстромерии, протея. Ще е ярък и впечатляващ!

Снимка: NEA