Лъчезарната водеща Лиляна Боянова става лице и основен автор на рубриката на bTV Новините "Вярваме в доброто". Ние вярваме пък, че всеки, който разказва подобни истории, също трябва да носи доброто в себе си, за да може да го предава нататък със сърцето си. След като се срещнах с нея, разбрах защо именно тя е това лице. Вижте от кого Лиляна се учи на добро, на какво иска да научи сина си и как според нея можем да изкореним практиката да бъдем щедри и добри само по Коледа.

Защо е важно да говорим за доброто, да го отразяваме и да разказваме добрите новини?

Убедена съм, че доброто е за всички, а не само за тези, към които е насочена конкретната постъпка. Добрините правят по-добър живота и на всички наоколо.  Те ни дават надежда и вяра, а това ни крепи и прави живота повече от просто оцеляване, макар понякога и самото ни оцеляване зависи от нечия доброта. Именно затова е важно да ги разказваме, защото така добрината стига до повече хора. Ще дам пример с историята на Дейвид - доброволец в отделението в детската болница в Атланта, който отива два пъти седмично на посещение за по няколко часа и всичко, което дава е време, любов и отношение на недоносените бебета. Неговата любов се отразява пряко на живота на дечицата, но с примера си и благодарение на медиите, той стана вдъхновение за милиони по света.

Имаш син. На какво искаш да го научиш и на какво го учиш всеки ден?

Опитвам се да го науча да бъде добър и смислен човек, да бъде силен и да се справя с живота.

Как му показваш, че трябва да прави добро?

Децата най-силно се повлияват от примера, който виждат. Не може да казваш, че нещо е добро и да очакваш детето да го прави, ако ти самият чрез поведението си демонстрираш обратното. И вярвам, че с това да се стремиш да си човечен, да помагаш, пак личният ти пример е най-силно въздействащ върху децата.

Къде откриваш доброто всеки ден около себе си?

Ако трябва чисто професионално да отговоря - получаваме всекидневно страшно много писма от зрители, които разказват за доброта и човечност. Много често разказваме истории, които са тъжни по някакъв начин и са свързани с болни хора, болни деца, хора, които са много бедни и не могат да си позволят елементарни неща, но до всяка такава история има и друга – на някой, който е протегнал ръка, направил е добро.

Може би и звучи като страхотно клише, но животът е чудо и трябва да се стремим да откриваме хубавите неща – това да се събудиш, да можеш да дишаш, да можеш да ходиш, да можеш да изпиеш едно кафе, да имаш дете, което да ти се усмихне. Трябва да сме благодарни, защото сме получатели на това вселенско добро, без дори да си даваме сметка за него.

Кой е човекът, който те е научил, че направиш ли добро, то рано или късно се връща при теб?

Родителите са ме възпитавали и те са били примерът ми за добро. И хората около мен – постоянно срещам хора, които са истински, смирени, смислени, скромни в геройството си. Те се трудят, обичат, отделят време, любов и внимание, без да чакат отплата по някакъв начин или се стремят да попадат в светлините на прожекторите. Правят го, защото сърцата им са такива.

Вярваш ли, че добротата е най-голямото богатство на този свят?

Вярвам, че добротата, любовта, отношението, вниманието са единствената причина светът да го има още. Спомням си един интересен герой, който беше част от мой репортаж, който каза нещо много силно - „Всеки сантиметър от този свят е докоснат от някого, който някой обича.“ И благодарение на това, че тази връзка на любовта съществува още, този свят не се е разрушил.

Как според теб можем да изкореним практиката да бъдем добри и щедри само по Коледа?

Всъщност ние срещаме добри хора всеки ден. Може би около Коледа просто е по-шумно. Но хората, които правят своето добро тихо и с постоянство, те го правят независимо от сезона. Именно затова „Вярваме в доброто“ не е просто кампания, а е едно трайно усилие да намираме и показваме тези герои на деня, които всеки ден с нещо мъничко променят света към по-добро.

Къде, с кого и как ще прекараш празниците?

Празниците ще прекарам със семейството ми. Ще почивам по Коледа и тези няколко дни ще бъда с родителите ми, баба ми, брат ми и сина ми. Имаме семейна къща, в която ще се съберем и това е традиция, която се стремим да спазваме по празниците – да бъдем заедно. Това за мен е наистина най-хубавото време.

Ние ти пожелаваме много добри новини, а ти какво ще пожелаеш на нашите читатели?

Да бъдат здрави, защото това е нещо много важно, да бъдат силни, да се усмихват повече и да бъдат добри.

Лиляна Боянова приема сигнали за историите на (не)обикновени герои, които правят света по-добър на новата Фейсбук страница на „Вярваме в доброто“.