Музиката на Chambao е преобладаващо спокойни, понякога малко тъжни, но винаги слънчеви мелодии, придружени от нежния, почти детски глас на вокалистката им Ла Мари, които те изпълват с позитивизъм и грешни помисли за лято, което никога не свършва. Това може би се дължи на плажовете, времето или темперамента на испанците по принцип, а може и да е просто така. Каквито и да са причините, по случай съвсем скорошното им гостуване у нас, се свързахме с Ла Мари и я поразпитахме това-онова за музиката въобще, за паузата между новия и стария албум на Chambao и разбира се -  за настоящето им турне:

Това не е първият ти път в България – какво си спомняш от предните ви концерти тук?

Спомням си концерта от 2008 година в София, когато пяхме в препълена зала. Помня, че тогава се замислих за хората и за любовта, с която ни дариха, за това, че подскачаха с нас и пяха, въпреки че песните ни са на различен език. Дотогава си мислех, че такова нещо е невъзможно. Но според мен точно това е хубавата част от работата ми. Дори и понякога да съм много уморена от пътуванията и единственото ми желание е да съм вкъщи с близките и приятелите си, попадам на място, където никога не съм била преди, сред нови хора и това всъщност е толкова зареждащо. В тези моменти се опитвам да попия всичко, да разгледам, да запомня...

Казваш, че си имала нужда да се отделиш за малко от Chambao преди да направите новия си албум, който излезе през май тази година – защо?
Издадохме албума "Con otro aire" през 2008 година, а през 2009 бяхме в Аржентина. След това заедно решихме, че е време за почивка. Всеки един от нас имаше нужда да прави различни неща. За мен самата беше задължително да си поема глътка въздух и благодарение на това успях да натрупам нов опит, за който да разкажа в песните си. Чрез музиката човек се адаптира и дори в известен смисъл - да се нормализира. Дотогава не бях се спирала, за да живея други емоции - имам предвид извън музиката ни. А през 2010 пътувах, ходих на концерти, подхранвах необходимостта си да бъда просто себе си, сред приятели, сред семейство. Защото в крайна сметка това са истински важните неща.

Каза - концерти - можеш ли да гледаш концерт, без да мислиш за звука, техниката, осветлението, изобщо за музиката от професионална гледна точка?
Разбира се! Музиката надхвърля границите на професията. Тя е повече от професия.

Какво те вдъхновява по принцип – как се “случват” песните ви?
Черпя вдъхновение от преживяванията си, от всичко, което ме заобикаля. От предишни песни, от сегашни песни. От мечтите. Не е лошо човек да мечтае, да има цели, за да продължава напред. Животът и всичко, което преживявам, се превръща в бъдещи песни.
Какво е специалното и "новото" в "Chambao" за теб?
10-годишният юбилей прави този албум наистина специален. Може да се каже, че е своеобразна повратна точка за нас - албумът отбелязва завършването на един етап и започването на нов. В него има нови песни, но и такива, които напомнят за предишните ни дискове. За всеки случай винаги търсим нови истории, които да разкажем... преживявания, които да ни провокират да напишем нови песни. За този албум имахме повече време, за да можем да ги разкажем както трябва.

Каква музиката слушаш, когато не работиш?

За новия албум исках да наема хора, на които се възхищавам и чиято музика ми харесва. От фламенко до Gotan Project, които съчетават тангото и електронната музика. Също така "Yerbabuena" – музика с близки и далечни влияния...

Как си почиваш – остава ли ти време за семейството, за близките?

Обичам да съм заобиколена от семейството и приятелите си и да им посвещавам възможно най-много време, което не винаги се получава, но това е най-добрата почивка за мен.

Разкажи повече за турнето ви?
Обичам да посещавам много и различни места. Идеята ни и сега е да посетим колкото се може повече градове, основно в Испания. "Chambao" излезе на 8 май и веднага след това тръгнахме на турне в северната част страната, а след 15 май - слязохме на юг до Малага. След това бяхме в Мадрид и в още куп други градове. В интернет страницата ни има повече информация за датите и градовете. Ще ми бъде трудно да ги изброя, сигурно ще пропусна някое място, но да, и в България - за Elevation фестивала.

За финал, поздрав с едно от парчетата, които можете да чуете в "Chambao":Chambao са на Elevation 2012 на 23 юни. Ще ви чакаме пред Main Stage точно в 17:30, мястото в по-глобален аспект си остава военна авиобаза Доброславци.