LadyZONE.bg: Разкажете за себе си. 

Кристина Среткова: „Oт дете съм заобиколена и се занимавам с изкуство. Учила съм се от най-известните български художници - Веса Василева, Борис Колев и др. Също така моите родители са големи почитатели на изкуството и колекционери. Афинитетът ми към творчеството бе развит с подкрепата на моите майка и баща. Завърших най-елитната гимназия в Германия, главен предмет "Арт", с отличен (15 точки от възможно 14 - извънредно висока оценка, предвид качеството на моята работа), след това изкарах висше по “дизайн в медиите” в Кьолн, което още повече пробуди креативния ми дух.

Преди да започна да организирам изложби, близки и познати спонтанно купуваха моите картини и то с любов.

Първото ми изложение се проведе в София, по конкретно в офиса на баща ми. На него представих за първи път своите творби, а гостите бяха единствено близки и приятели, които допринесоха за успех му - всички картини бяха продадени. Тази конкретна изложба отбеляза началото на моята себереализация като художник - крача към личната ми свобода - пътят към светлината.

Година по-късно, участвах в един панаир на изкуство в Берлин, на който имах отделен щанд където представих своите картини. Тогава светът за първи път има възможността да види творчеството ми - пристъпих прага на световното изкуство, навлизайки в международната художествена сфера, минавайки първо през Берлин, след това Ню Йорк, Москва, Флоренция и Баден-Баден, чак след това дойде ред на София и “Галерия ЛИК”.”

LadyZONE.bg: Какво Ви харесва в рисуването?

Кристина Среткова: „Свободата! Дори да направя грешка, няма как някой да разбере! (смях) Творчеството извира от сърцето и душата ми под формата на любов и светлина, които изобразявам върху платното и следователно стават видими за останалите.”

LadyZONE.bg: Как намерихте своя стил?

Кристина Среткова: „Рисувам абстрактна живопис със сърцето си, а не с ръката... и то докато пея. Дълги години съм била част от “Детския Радиохор” на БНР и пеенето е другата ми страст. Всеки път си казвам: “Всяка следваща картина трябва да бъде по-добра и по-силна от предишната!” Усещайки цветовете като различни фреквенции, пресъздавам света, криещ се зад реалността, която не виждаме с просто око.”

LadyZONE.bg: Как бихте го определила?

Кристина Среткова: „Музика в цветове. Радост. Страст. Любов. Сила. Танц. Живот.”

LadyZONE.bg: Какво е вашето послание?

Кристина Среткова: „Искам да дам на хората светлина, радост, надежда, оптимизъм и просто способността да обичат и усещат.”

LadyZONE.bg: Как бихте определила себе си като творец?

Кристина Среткова: „Аз съм щастлив човек, защото пея докато работя!”

LadyZONE.bg: По какъв начин творчеството Ви помага като жена?

Кристина Среткова: „Комбинацията от рисуване и пеене за мен е вид медитация, която ми дава хармония и еуфория. Помага ми да освободя съзнанието си от “всички” мисли. Не завися от никого, а само от себе си и моите качества, воля, фокус и издържливост.”

LadyZONE.bg: Дефинирайте успеха. 

Кристина Среткова: „Да радвам хората по цял свят! Малки и големи. Да докосвам на фино ниво душата им и те да казват въодушевени, че това им “се случва за първи път по този начин”.”