Ивет Григорова е от онези българки, които са забележими с визия и професионализъм. В  публичното пространство е известна като шефката на модна агенция Ivet Fashion и като майка на актрисата Луиза Григорова - Макариев. Поводите за гордост ще се множат и с постиженията на по-малката й дъщеря Кристина, която уверено върви по стъпките на сестра си. След 18-годишен брак, тя показа в социалните мрежи новия мъж до себе си – Атанас, който не е бил семеен и няма деца. За коренните промени в личния си живот и за предстоящата 25-годишнина на агенцията, която управлява, Ивет говори спокойно и уверено пред LadyZone.bg.

 

Снимка: Ивет Григорова, личен архив

Ивет, как си представяш бъдещето сега, след като направи голямата промяна в живота си?
След като направих тази голяма крачка – разделих се с бившия си мъж и заживях с Атанас, си дадох сметка, че това е моят живот. И искам да живея така, че да съм удовлетворена от всичко. Вярвам, че това, което ми се е случило, е трябвало да се случи и аз не искам да го прекъсвам, а да го изживея до край. Не правя планове за бъдещето... Както се казва - „Сподели какви са ти плановете, че да разсмееш Господ”. Затова живей за мига, но в никакъв случай безразсъдно. Не съм безразсъдна жена, която се е отдала на моментната си емоция, защото се е влюбила в един мъж. Факт е, че докато бях с Евгени – бащата на Кристи, по-малката ми дъщеря, не съм си представяла, че животът ми ще се преобърне по този начин. Моите планове за бъдещето бяха съвсем различни, но ето, появи се Наско и животът ми тръгна в друга посока.

Може би трябва да вярваме и да ценим любовта?
По-скоро трябва да можем да разпознаем любовта, да я усетим с цялото си същество, с всяка фибра от себе си.

Защо напоследък хората се отчуждават?
Като че ли напоследък бракът няма никаква стойност. Повечето двойки живеят на семейни начала, но само дотам, сякаш вече не се борят с трудностите, не си прощават. Навсякъде има нови предизвикателства – Facebook, Instagram и още куп други сайтове за запознанства. Те ти предоставят поле за изява, където можеш да започнеш наново и на чисто, макар и само в онлайн пространството. И вместо да се чудиш как да се справиш с проблемите, да ги обсъдиш, просто тръгваш по лесния път.

Виртуалното общуване не е ли начин да подхранваш и залъгваш егото си?
За съжаление, в момента това е реалността и хората така живеят. Не толерирам тези взаимоотношения – това, че вече няма морални стойности и принципи, че с лека ръка може да зарежеш всичко и да се впуснеш в следващото предизвикателство.

Какво те кара да не отстъпваш от принципите и чувствата си?
Моята същност... Винаги правя това, което усещам, че трябва да направя.

Така ли беше, когато се омъжи за първи път – за бащата на Луиза?
Тогава бях на 19 години, а той – на 22. Всичко, което се случваше между нас с Красимир, беше лудо, щуро, незряло... Като свободолюбива натура, родена на 3-ти март, която мразеше да се съобразява с правилата и строгостта в семейството, реших, че след като вече съм пълнолетна, ще се омъжа и ще си правя каквото искам. Ще ходя по дискотеки, купони, ще излизам напук на вечерния час.

Снимка: Ивет Григорова, личен архив

Успя ли да изненадаш родителите си
Да!

Колко години продължи този брак?
10 години бяхме заедно. Връзката ни се основаваше на една тийнейджърска любов, наситена с много истории, в никакъв случай не беше семейна идилия. Пътувахме много, излизахме с големи компании... И на двамата много ни се живееше! И раздялата ни беше бурна, както съвместния ни живот, но хубавото, освен Луиза (актрисата Луиза Григорова-Макариев, б.а.), която се роди, е че до ден-днешен отношенията ни останаха приятелски - помагаме си, подкрепяме се, понякога дори си ходим на гости. Той има прекрасна жена, която аз много харесвам и уважавам, невероятно дете – умно и красиво. С Краси успяхме да съхраним изключителни отношения, което за Луиза е безценно. Аз съм толкова горда майка – наистина имам невероятни деца! Радвам се на всичко, което прави Луиза. Тя от малка винаги е била център на внимание и много артистична. Своенравна е, наистина, особено когато е сигурна, че може нещо и го иска, тя се бори до край. Беше сигурна, че иска да стане модел, въпреки че нито аз, нито букерите бяхме съгласни, тъй като беше само на 14 години. Сама отиде на кастинга, където беше одобрена и замина да работи в Тайланд. След това беше категорична, че иска да учи в НАТФИЗ и го направи, макар да не бях съгласна. Исках да ме наследи. Кристина е с 14 години по-малка от Луиза, но двете вече имат силна връзка. Кристи много обича сестра си и харесва всичко онова, което тя прави. Следва я, ходи в школа по актьорско майсторство и иска да стане актриса.

Явно раздялата ти с бащата на Луиза и бащата на Кристина не е пречка дъщерите ти да растат щастливи и да се развиват като личности?
Защо това би трябвало да бъде пречка? Да, Кристи трудно прие раздялата ми с Евгени. Тя е много семеен тип дете, привързана е и към двамата си родители, винаги е била с нас, никога не е присъствала на скандали. Сега като говорим с нея по този повод, тя ми казва, че в класа й всяко второ дете е на разведени родители. За съжаление, действителността е такава.

Има и друга действителност, която също е за съжаление. И тя е, че много двойки живеят заедно, но нито те, нито децата им са щастливи, но не правят крачка встрани. Защо търпят да са нещастни?
Аз имах прекрасно семейство. Не съм предполагала, че ще се разделя с този мъж. Но така се случи, че аз срещнах друг, в който се влюбих и обикнах, и имах потребността да бъда с него. Мислех си, че имам контрол над нещата, но осъзнах, че аз лягам и ставам с мисълта за този човек. По-справедливо беше да не лъжа - живяла съм дълго време с Евгени и той ме познава. Истината е, че не съм търсила нищо, любовта сама дойде при мен. Явно е трябвало да се случи. Не е имало друга причина да прекратя брака си. Появи се човекът, с когото си пасваш във всичко, само да си помислиш нещо и той го изрича, обгръща те с цялата си любов, грижовност и обожание.

Тези, които са в социалните мрежи и виждат това, което ти публикуваш в профилите си, ще кажат, че си изключително искрена и щастлива жена – така ли е в действителност, още повече, че ти не се поколеба да обявиш, че имаш нов човек до себе си?
Аз съм щастлива, аз обичам и искам целия свят да разбере за това, както и да заразя всички хора с емоциите си. Не искам да се крия, всичко е официално. Нищо нередно не правя. Това е щастие, което малко хора изживяват и малко хора се чувстват удовлетворени от отношенията с човека до себе си. Не искам да живея компромисно – никога не съм живяла така. Решението, което съм взела, за да променя живота си, е много дълго мислено.

Снимка: Ивет Григорова, личен архив

Какво те удовлетворява в личен план?
Искам да съм обичана и да обичам... Любов, внимание, съпричастност – това е, което искам! Любовта за мен е онова чувство, което може да те накара да преобърнеш света. Аз наистина преобърнах света, направих завой на 180 градуса, разбърках целия си живот, който бях градила години наред, накарах много хора да страдат, в името на любовта. Защото цялото ми същество, цялото ми съзнание крещеше, че аз имам необходимост да бъда с този човек, както и той има нужда да е с мен. Ние, двамата, разделени бяхме нещастни.

Макар да не си слаба жена, нали?
Не, не съм – напротив, но вкъщи предпочитам да съм нежната половинка.

Предстои Денят на влюбените – как ще го отпразнувате с Атанас?
Ние празнуваме Деня на влюбените всеки ден. 14-ти февруари не е ден, на който отдаваме специално внимание, но разбира се, ще го отбележим.

За какво си се борила най-много?
За работата си – за Ivet Fashion. За агенцията ми се е налагало да се боря. В личен план не съм имала такива моменти. Тази година ще честваме 25 години Модна агенция Ivet Fashionи и ще го отпразнуваме подобаващо.

Какво ти коства това дълголетие на агенцията и как си приемала работата си през годините – като тежест и борба или като част от твоя живот?
Никога не съм приемала професията си като тежест или борба, при все това, че е имало много тежки моменти. Агенцията е част от моя живот. В началото това не беше професия за мен, не беше и бизнес – случайно и като на шега я създадох. Може би съм била прекалено млада и не съм си и помисляла, че мога цял живот да се занимавам с мода и да се превърнем в толкова успешна агенция!

Снимка: Ивет Григорова, личен архив

Спомняш ли си кога и кой беше първият модел, който замина да работи в чужбина?
Вероника Методиева. Направих екип от 6 момичета в началото, които бяха различни типажи и всяка една беше уникална и интересна. Именно те положиха началото на агенцията.

Тогава мислила ли си за конкуренцията в бранша, все пак вече имаше и други модни агенции?
Не, въобще не съм се замисляла в тази посока. Много категорично и самоуверено, с двата крака скочих в бизнеса. Начертах си план как да се случат нещата, намерих офис и екип, с който да работим. Започнах да търся клиенти, свързах се с модните предавания в телевизиите, с дизайнерите, повечето, от които познавах, тъй като бях модел преди това. Много хора ми помогнаха тогава – Светла Димитрова, Васил Петрийски..., за което им благодаря!

Дори да ти е било трудно, с усмивка и добро чувство се връщаш назад...
Всичко започна с лекота и за мит не съм си помисляла, че нещата няма да се случат. Това е лудостта на младостта, според мен – решаваш и правиш това, което си си наумил. Може би ми е помогнало и че съм имала правилна стратегия, както и че имам усещането да намирам лица за модния подиум. С един поглед разпознавам момичетата, които имат потенциал за модния бизнес. Явно това е било моето призвание.

Какво се случва в момента в агенцията, колко модели работят в чужбина?
Средно от 15 до 30 модела годишно обикалят агенциите по света. Насочени сме главно към Америка и Европа - Милано, Лондон и Париж са градовете, до които най-често пътуват моделите ни. С Испания и Германия също работим изключително добре. Ivet Fashion е разпознаваема агенция навън и се ползва с респект, което ме кара да се гордея.

Как ще отбележите 25-годишнината на агенцията?
Нека го запазим в тайна.

Снимка: Ивет Григорова, личен архив