Георги Дойчев е сертифициран клиничен ембриолог от Европейско общество за човешка репродукция и ембриология (EHSRE) през 2010 г. Той е главен ембриолог в отделението по асистирана репродукция в Медицински център "Афродита" - една от десетте ин витро клиники, участващи в благотворителната кампания в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми "Любовта е действие".

Как преминава денят на един специалист-ембриолог, за нарастващия брой на двойките с репродуктивни проблеми у нас и за чувството да сбъдваш мечти – за всичко това и за още интересни неща около кампанията "Любовта е действие" си говорим с Георги Дойчев - главен ембриолог в отделението по асистирана репродукция в Медицински център "Афродита":

Как и защо се съгласихте да участвате в кампанията "Любовта е действие", създадена в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми?
Екипът на Медицински Център "Афродита" с радост се съгласи да участва в кампанията "Любовта е действие", защото твърдо вярваме, че безплодието не е доживотна присъда. Всяка двойка заслужава да получи своя шанс да сбъдне мечтата си за дете, а ние от МЦ "Афродита" с годините сме доказали, че помагаме успешно на двойките с репродуктивни проблеми.

Имате ли наблюдения над броя желаещи да участват в нея и съответно над тези, които искат да бъдат приети във вашия център?
Желаещите да участват в кампанията са много, имайки предвид броя на чакащите двойки за асистирана репродукция, които са над 250 000. Всяка една двойка има равен шанс да сбъдне мечтата си в нашата клиника, стига да отговаря на определени критерии, публикувани в условията за участие в кампанията. Взимайки предвид тези критерии, ние подбираме кандидатите, които отговарят на публикуваните условия и чрез жребии се определя печелившата двойка.

Какви са наблюденията ви относно посещаемостта на вашия център от семейства с репродуктивни проблеми? Нараства ли броят на семействата, търсещи вашата подкрепа?
Посещаемостта на клиниката  е много висока. Налага се да бъде използван наличния ресурс от кадри оптимално, за да можем да предложим на възможно най-много двойки своята помощ. Според статистиката на клиниката, на годишна база имаме увеличение от средно 15% за всяка от последните 5 години.

Как преминава денят на един специалист като вас, работещ в ин витро център?
В клиника "Афродита" работя като главен ембриолог. Ще ви разкажа в какво се състои работата на един ембриолог: Когато за ембриолога работата в лабораторията започне, тя продължава от 3 до 7 дни от 5-6 ч. сутрин до късно вечерта, в зависимост от това за кога са планирани трансферите и замразяванията на ембриони. Това означава, че той ще бъде на работа всеки ден, най-малко за да провери оборудването, а ако работи с ембрионите – за да оцени оплождането, извърши ICSI и IVF, замени старите среди с нови, направи трансфер, или замрази ембрионите. Лекарите, разбира се присъстват на аспирациите и трансферите, но лабораторния персонал, освен на  процедурите, е там и в дните преди и между тях. Това понякога означава работа 24/7 в продължение на седмици. Но накрая наградата си заслужава! Сълзите от радост в очите на щастливите пациентки са в състояние да заличат умората и да ме заредят с нови сили.

Какво мислите за съвременните технологии, които навлизат все повече в практиката на ин витро специалистите?
В последните години технологиите, които се ползват в ин витро процедуртите, се развиват изключително динамично. Екипът в клиниката постоянно следи новостите, обучава се да ползва  успешно новите технологии и практики, за да могат пациентите ни да получат най-доброто обслужване. И разбира се, да постигнем така желаната бременност и здраво бебе! За мое щастие ръководството на клиника "Афродита" инвестира в обучението на целия медицински персонал. Това включва посещение на най- престижните конгреси за асистирана репродукция, които се провеждат всяка година. Инвестира се и в закупуването на нови технологии, така че да осигурим на нашите клиенти най-доброто.