„Свирене, пеене и правене на сладко и туршия – това е! Пък и жената като е готина и се обичате, става още по-хубаво!” – казва Дичо, който в момента е в Плана планина с Карина, новородената Тина, а каката Ариел е при майка му. И това със сладкото не е шега – сам е направил от череши, дори и от бели череши, които има в двора си. А туршиите, най-вече царската, която харесва – ще прави наесен.

Да представям Дичо откъде е тръгнал и докъде е стигнал като артист, след като е толкова популярен и разпознаваем, не върви. Откакто се помни той свири и пее. Доказал се е на музикалната сцена у нас. Няколко са формациите, в които е участвал, а песните, които си припяваме и са изпяти от него, са много. VO.X.X. е  настоящата му банда, с която ходи на участия у нас и по света. На 12 юни Дичо стана баща за втори път. Дни преди това представи песента си „Сляп ден”, а след това пусна още една - „Ангели”, вдъхновена от медиците, които са на първа линия по време на пандемията. Музикантът разказва за бащинството, любовта, песента, историята, вярата и ценностите...

Дичо, как се справяш с бащинството, след като вече имаш две деца – Ариел стана на 5 години, а Тина е едва на две седмици?

Да, Тина се роди на 12 юни и в петък – на 3 юли, ще стане на 3 седмици (смее се, б.а.). Карина се справя супер! Тя за втори път е майка и има висше образование за майчинството, така че е перфектна и спокойна. Аз си спя нормално, тя се грижи за детето през нощта, повече тичам по-задачи през деня – пазарувам, правя и другите неща, които са към тази част. Но нощно време тя поема „тежката процедура”.

Щастлив ли си, че имаш две момичета? Казват, че който има момиче е мил на Господ.

След като Ариел се роди, първите 6-8 месеца не знаех за какво става въпрос. После разбрах, като ми каза – „татко”. Чакам и Тина да ми каже „тати” и да полудея (смее се, б.а.). Тя е още мъничка, лежи и гледка, не мога да я усетя. Най-блаженото е да ти каже „тати” и с това да те приключи. Няма по-хубаво нещо от тази любов - между дъщеря и баща! Бабата, моята майка, е на седмото небе – подмлади се... За бабите внуците са голямо щастие. Ариел сега е при майка – повече иска да щурее и малко е сложно да се справим и с нея, и с Тина. Но има две готини баби, които сериозно помагат. Дано всички хора запазят семействата си, за да имат баби, които да им помагат, защото накрая може и да нямат. Да държат на семействата си, което е много важно, за да имат правилна посока в живота. Като се развали семейството, се получава пълна дезинформация и деструктуриране на всичко. Затова трябва да мислим и за тях – бабите, не само за нас. Компромиси също трябва да има – по-малко сърдене и повече действия. Търпение, смирение също са нужни, въобще онези неща, които са написани в „черната книга” са така, а сега никой не иска да ги прочете. Въпреки че много от младите хора ще започнат да обръщат внимание и на тях. Така мисля, защото те виждат поколенията, на които не им беше разрешавано да ходят в църквите, както и следващите, които тепърва започват да се учат на морал и семейство. Много хора днес са разделени, защото никой не спазва тези толкова прости 5-6 правила, като смирението и търпението, които са много важни. Не съм чул баба и дядо една лоша дума да си кажат, пък са създали семейство, градили са и са построили. Нормално ли е това, което се случва в тази държава? Всички само крадат и лъжат. Днес хората ги мързи да прочетат по-дебели книги, а прелистват тънички – с 1-2 странички, и ги вълнува да има кючек на масата, салфетки и... удри.

С Карина колко време сте заедно - тя ли е твоята жена?

От 2006 година сме заедно с Карина – 15 години вече. Със сигурност тя е моята жена, след като второ дете роди. Няма кой да е друг, освен тя! С Карина се познаваме и от преди да бъдем заедно. Била е 18-19-годишна – ученичка още, когато беше все по-концертите, като фен на музиката. За толкова време нещата са се наредили между нас. Макар че има хора, които цял живот не могат да се оправят. Ние, с Карина, сме Овен и Стрелец и сме в огнения любовен кръг. Така че между нас има много любов – обичаме се много!

Вие, двамата, оженихте ли се?

Не! Важно е връзката между мъжа и жената да е сплотена, но не толкова да направим една сватба и да играем кючек... По-скоро пред Господ да сме си заедно и да сме чисти.

Снимка: Дичо, личен архив

Като че ли подписът разделя двойката напоследък.

Ако тълкуваме думата „брак”, а с българския език се тълкуват най-добре словата на Господ, се получава точно така. Византийският император Константин е попитал везирите си как да унищожи българите. А те са отговорили – като започне да се пише грешно историята им. И от V век пр.н.е. се пише грешно за нашия велик народ. Колко години вече е така? Затова нашето поколение страда и се стигна до тук. Защото, когато не обръщаш внимание на Господ и изпитваш мерзост към Него, едва ли не, всичко свършва. Това си е Содом и Гомор... Вървим по този път, затова няма семейства, мъжете ходят с много жени, жените – с много мъже и става голяма каша. Но понеже сме Божий народ, и Дънов е казал, че след 2011 година отново ще се прояви Пророк, хората отново ще повярват и така ще има повече мир, любов и благоденствие. Така пише в историята и се надявам да е така! Защото ние сме дали култура и на Европа, и на Азия.

Излишно е да те питам дали си вярващ човек...

Това, което казвам, говори само. Но това са десетки години, в които, вървейки, трябва да изключваш неправилните неща и да мислиш само за правилните. Така не съм мислил на 20 години, други неща са ми били в главата, но всички лека-полека се доближаваме до истината.

Вероятно това е твоята философия и за музиката, която правиш и изпълняваш?

Малко тъжно ми беше за музиката, покрай тази пандемия. Бах депресиран, като се върнах от турне от Шотландия и Англия. Прибрах се в България на 11 март и веднага на 13-ти беше обявено извънредното положение. Сам се подложих 20 дни на карантина и полудях, затворен в апартамента с жената, която беше бременна, и с детето. Карина сама поиска тя и Ариел да са заедно с мен в този период.

Изпитваше ли страх заради Карина, че е била бременна тогава?

Дори като ме посрещна на летището, исках да съм отделно от нея и Ариел. Тя обаче каза, че няма смисъл да сме разделени. Карина е мъжко момиче и слава Богу всичко беше наред. Но аз бях в пълна депресия, не мислех, гледах тъпо в една точка. Едва като минаха тези 20 дни и като излязох, и отново видях слънцето, пак започнахме да свирим и да правим музика. Пуснахме две парчета – „Сляп ден” – кавър на едноименната песен на група „Сигнал”. Разбира се, нямаше да стане, без съгласието на Данчо Караджов и Михаил Белчев, за което им благодаря. С Моник (Djane Monique ) въртим тази песен от миналото лято и се все се чудехме за нещо. Снимахме клип в порутена, 100-годишна къща в село Лозен. Покривът едва не ме удари по главата, но беше зор да е точно там. Снимахме и на морето... Всъщност това е идеята – да покажем последните диви места. Този „сляп ден” кога ли ще дойде, за да прогледнем всички? Защо някои са толкова слепи с тая лакомия за пари, за материалното, която ще ги унижожи, както пише?

Каква е историята на другата песен, която пусна?

„Ангели” я правихме по време на пандемията и бях много съпричастен към докторите и всичко, което се случваше. Пея с Вензи (VenZy), Додо и детска студия „Дъга”. Всъщност ми изпратиха текста, който ми хареса и започнах да посвирвам с китарката. Така излязох от тази депресия – животът трябва да продължи! Вече имах 4-5 концерта и гледам все да са на открито.

Снимка: Дичо, личен архив

Какво ти предстои на сцената?

В събота (4 юли) отивам в Пловдив, на 7-ми със Силвия Кацарова ще сме във Варна, на 10-ти  – в Кърджали, на 11-ти имам дори два концерта в София...

Музиката ли е тази, която те вади от състояния и ти дава надежда?

Първо - музиката ме крепи и храни семейството ми и второ – съм закърмен с нея. От дете слушам музика, пък и обичам да пея и свиря. Като малък все си свирех с китарата и пеех по камъните – редувах „Плиска” и ИЧС-то, и в един каскет си събирах стотинки за цигари. Музиката е начин на живот и препитание, тя е всичко! С друго нищо не съм изкарал един лев. С група Rag Dolls, с която свирех преди, си имахме тефтер, в който си пишехме участията. От 1992 г. до 1999 г. 2000 концерта бяхме направили.

Покрай грижите за децата, на Карина остава ли й време да ти сготви някоя вкусна манджа?

Каринчето готви постоянно, тя е много добра – нали беше и в „Мастър Шеф”. Но и аз готвя. И двамата сме кулинари – имахме ресторант на морето в Синеморец. Там всяка година някой готвач си тръгваше и няма как, ние започвахме и се научихме да готвим. В екшъна се стараехме да няма загоряло, пресолено... Майсторът трябва да знае как се слага сол, иначе не е майстор – и аз слагах само сол. Вкъщи винаги аз слагам сол – имам вътрешно усещане за мярката на подправките. И най-вече мия чинии.

Липсва ли ти морето?

Отивам с децата и Каринчето на „Градина” след 10 дни. Там имам каравана. Имаме си и градина с домати и краставици и като един отсъства, другите се грижат за нея. Доста каравани сме на едно място – наричат ни Orange County (Кварталът на богатите, б.а.), понеже сме все публични личности. На 17-ти имам участие в едно много яко заведение на плажа на Оазис. На 1-ви август съм във Велинград... Цяло лято няма да се спра - имам над 30 участия, нищо, че е пандемия. Нямам свободни петък и събота, чак съм притеснен, че не мога да си гледам малкото дете. 20 дни този месец няма да ме има и се чудя Карина как ще се справя сама!