Да чувстваш гъделичкащия и в повечето случаи тревожен трепет и да виждаш (почти буквално) пеперудите, пърхащи във въздуха. Ежедневно да се превръщаш в част, както и да си основната причина двама влюбени да преживеят най-вълнуващия ден в живота си. Има и такава професия – тази на сватбения агент.

Бо Йорданова, притежава собствена сватбена агенция. Към днешна дата не помни колко точно сватби е организирала, но твърди, че са стотици. Споделя ни, че не възприема работата си като такава – отдава се на всеки малък детайл с голяма доза любов и вдъхновение. В действителност нейната работа е нейната голяма страст - всички покани, книги за гости, бутилки, чаши и различни декорации изработва тя самата с помощта на своя екип.

Запознай ни с теб като за начало.

бо йордановаКазвам се Бо Йорданова или поне така съм известна, тъй като никой не ме нарича на цяло име.   Занимавала съм се с доста неща преди да започна със сватбената агенция. Как всъщност се случиха нещата? Имаше период от време, в който много се терзаех, тъй като не се бях посветила на едно-единствено нещо. Занимавах се с рисуване, с оперно пеене, учех моден дизайн. Видях и че притежавам много добри качества по отношение на организацията. Много от моите приятели взеха да се женят и познавайки ме, ме молеха за помощ  - „Бо, направи това, Бо, направи онова, Бо, може ли да си ни водеща на сватбата?”. Много обичах да изработвам разни неща с ръцете си, да изработвам всякакви детайли, покани и прочее. И от сватба на сватба, в един момент дойде и моята. Аз все още не бях решила окончателно, че ще се занимавам с това. След като се върнахме със съпруга ми от меден месец,  заминахме за Щатите. Там още първите дни си помислих, че трябва окончателно да реша какво да правя. И реших, че ще се занимавам със сватби.

От колко време съществува агенцията?

Агенцията не беше позната като агенция до съвсем скоро. Преди това си имах името Bo Creations~, но само това и никой не знаеше с какво се занимава фирмата. В началото правех основно картички и неща ръчна изработка. Да, обаче с картичките не се задоволявах. Исах повече от качествата ми да са събрани в едно. Общо взето много бързо реших да се занимавам и с организирането на събитията. Казах си: „Добре, ще започна да изработвам сватбени детайли – покани, книги за гости, чаши, декорации, бутилки и прочее”. Да, но и това не ми беше достатъчно. Може би седмица или две след  това си казах, че нещата трябва да са доста по-сериозни и се хвърлих много смело. Може би изразът, който ме описва много добре, е ”хвърлям се смело”. Реално преди повече от 2 години Bo Creations~ се превърна в сватбена агенция.

покана

Как протича един твой ден?

Моят ден започва в 8 сутринта, когато тръгвам по срещи, организиции, пазаруване, изпипвам детайли, доуговарям се с отделните звена. Случвало ми се е клиентка да ми звъни в 3.30 сутринта, обезпокоена от нещо, за което се е сетила.

Звучи доста динамично. Кога успяваш да си починеш?

Аз си почивам, докато правя всичките неща. Когато обичам да правя нещо, аз наистина му се отдавам и за мен това не е работа и натоварване.

Ще се омъжвам. Решила съм да се доверя на агенция за сватбения си ден. Не знам нищо освен датата, на която искам да се случи. Откъде започваме да организираме?

Когато при нас дойде клиент, ние първо го изслушваме. Стилът му много си личи. Чувствителни сме в това отношение и веднага щом видим дадени хора, бихме могли да разберем какво им харесва като стайлинг. Предложенията винаги идват от нас на база първи разговор и впечатления. Предлагаме им определени детайли и декорации, които биха паснали най-добре на конкретните клиенти. До този момент ни се случвало само едни-единствени клиенти да не знаят абсолютно нищо. Ясно им е, че трябва  да се оженят, но какво съпровожда една сватба и подготовката за нея - не. Тогава на помощ идваме ние. Запознаваме ги стъпка по стъпка с това, което предстои в самия сватбен ден, преди и след него.

украса

Кой е най-важният детайл в една сватба и кое е нещото, което никога не можете да предвидите?

Вземам за пример една предстояща сватба. Всички изгледи за времето са то да е лошо - с превалявания. Нашият ресторант е в планината, а събитието ще е в градината. Да, но във вътрешната част на ресторанта ще има и други клиенти. Това е много лошо. Ако завали, ще е ужасно сервитьорите да носят ястията под дъжда. Тези неща трябва да се предвиждат и винаги да има резервен план.

Кой е най-важният момент по време на сватбата, който се преживява най-емоционално?

Самите младоженци и родителите им преживяват нещата най-емоционално и най-лично. Те са хората, които абсолютно винаги плачат, колкото и да са силни. И дори и да казват „ние не плачем и няма да го направим“, идва момент, в който това се случва. Това са моментите, в които младоженците си казват „да“ в ритуалната зала, „да“ в църквата и по време на личните поздрави на тържеството.

халки

Кой е най-натовареният сезон за сватби?

Лятото, разбира се. При нас е трудно да се каже има ли сезон, защото правим целогодишно сватби, но бумът е в топлото време.

Най-претенциозната бъдеща булка искаше... ?

Слава на Бога, не са идвали при нас претенциозни булки (смее се). Сещам се за една сватба миналата година. Искането обаче не беше от страна на булката или младоженеца, защото сватбата организираха родителите. Те заявиха, че празненството трябва да е за 300 човека, като се очаквало  да дойдат поне 500 или 700. Родителите искаха торта „Айфеловата кула“. В България нямаше сладкарски цех или скадкарница, които да могат да изпълнят поръчката. И масово ни отказваха да я направят до момента, в който си казах „Добре, аз защо трябва да тръгвам отвън навътре, като мога да тръгна отвътре навън?“. Звъннах на един от партньорите, с който работим, и му казах: „Здрасти, можеш ли да поемеш поръчка за торта „Айфелова кула?“ и той каза: „Това е много интересен въпрос. Трябва да питам декораторите си“. Оказа се, че не им се иска много- много да поемат поръчката, тъй като това щеше да е първата подобна торта, която правят, но все пак казаха, че ще опитат. Направихме среща с клиентите и декораторите, като първите бяха предупредени, че е възможно идеята да не се реализира. В крайна сметка тортата се получи – невероятна - 1,70 м висока. Относно транспорта – сглобиха я на място, тъй като беше на части.

Най-нетрадиционното място избрано за сватба беше... ?

За България мога да кажа, че хората едва сега си пречупват мисленето по отношение на това как да бъдат ритуалите, декорациите и прочее. Организирали сме сватба извън големия град, абсолютно на открито – на една произволна полянка. Дори не се наложи да искаме разрешение от общината. Имаше съответно кетъринг, защото имахме нужда от цялото оборудване, маси, столове, под, шатри, генератори, музика, дансинг...

Това ли е била най-странната сватба?

Имали сме ритуали в близост до водопади.

Традиционни български сватби организирали ли сте?

Ще имаме такава на 27 август, в Карловско. Отново ще е голяма сватбата – за 300 човека. Като народни елементи  ще използваме стара ютия, която младоженците много държат да присъства. Поканите, които са поръчали, са типично селски – копчета, памучни дантели, лавандула – елементи, които ще присъстват в цялата сватба. Като ритуали ще включим каракачански мотиви. Но празненства с типичните бългаски носии и ритуали не сме имали, въпреки че много бих искала. Мисля, че в даден момент традиционната българска сватба ще се превърне в бутикова. Най-хубавото е, че чужденците, които се женят тук, искат задължително български мотиви и детайли – било то в подаръчетата, поканите или декорациите или в шоу програмите.

ютия

Най-яркият спомен от сватбата остава... ?

Винаги са ни казвали „Бо, нещата бяха точно така, както си ги представяхме“ и всъщност под тези представи те имат предвид, че са били спокойни в деня, не са мислили за сценария, организацията и атмосферата.

Винаги съветваш бъдещите младоженци... ?

Когато не са наши клиенти и правим първа среща, абсолютно винаги им казвам да отидат и при друга агенция. Да, отпращаме ги при други наши колеги.

Защо?

Просто искам да видят разликата в отношението, разликата в начина, по който ние организираме всичко.

А тези, които вече са твои клиенти, какво ги съветваш?

Съветваме ги във всичко (смее се). Абсолютно винаги присъстват съвети за всяка една част от големия ден.

покана

За какво най-много се притесняват младоженците?

На първо място за булката е роклята. Имаме такива, които си вземат и втори тоалет. Повечето са обезпокоени относно бюджета и дали ще успеят да се поберат в него. Според мен това е много излишно, защото винаги се случва да дойдат финанси отнякъде. Това е някакво благословение. Когато двама души решат да се женят, имат цялата благословия на Бог. Бракът е благословено нещо, определено.