Бесте Сабри, която заедно с Митьо Маринов води "Тази събота и неделя" по bTV, може и да наподобява крехка порцеланова грация, но носи корав репортерски характер. Хубавото момиче от Шумен работи на максимални обороти - в нюзрума сериозно твърдят, че умее да се труди по половин денонощие, без да гледа часовника или да обядва. Работохолизма Бесте наследява от дядо си, който в продължение на 40 години е начален учител. А понеже и майка ѝ, и вуйна ѝ преподават, като тийнейджър се замисля дали да не продължи традицията. Фамилният съвет пък препоръчва право или медицина за по-стабилно. Бесте обаче избира журналистиката - прекалено любопитна е към света, фен е на динамиката и действието, а името ѝ в превод означава "сътворявам". Записва журналистика в Шотландия, после завършва и магистратура със специалност "Международни отношения" в Абърдийнския университет. Първо е на стаж в телевизия, след това се присъединява към екипа на bTV Новините. През 2021-ва става "Репортер на годината" - висока оценка, защото е от колегите. Обожава кучетата - след като усмихнатата и позитивна Кари, йоркширски териер, която 14 години ѝ е като сестра, се преселва в рая на домашните любимци, сега Бесте съжителства с минипудела Кора.

Бесте, колко смелост Ви трябваше, за да приемете ролята на водеща в толкова емблематично предаване?

Когато съм изправена пред предизвикателство или трудност, просто се хвърлям напред независимо дали е репортаж или студио. Сериозно изкушение е да разработиш в предаване теми, които иначе трябва да концентрираш в минута и половина. Помислих няколко дни, претеглих "за" и "против" като всеки разумен човек и се съгласих. Въпреки че, естествено, имах притеснения - все пак съм в телевизията по-малко от три години, липсва ми опит. Но с Митьо успяхме да се синхронизираме, да се усетим. Ние сме колеги от Новините, той дойде след мен, бяхме си близки, излизали сме заедно. Но не ни е идвало наум, че може да станем ефирна двойка. Човек трудно се вижда отстрани и трудно преценява за себе си.

Имахте ли сценична треска преди премиерата?

О, да, да, винаги се притеснявам в разумни количества. Няма момент, в който да съм напълно спокойна - на репортаж или жива връзка. Информацията трябва да мине през теб като емоция, за да стигне до хората. Без капка емоция не се получава, но не е нужно да трепериш така, че да ти пречи на работата. 90 процента разум, останалите 10 са за вълнението.

Как стигнахте до журналистиката? Майка ми е завършила педагогика, преподава биология и химия, дядо ми 40 години е начален учител, вуйна ми е в същата фамилна професия. И аз исках да поема по техните стъпки, представях си, че мога да се справя. После осъзнах, че се изискват огромна отговорност и търпение. Още в 8-и клас почти всички съученици решиха, че ще учат в чужбина - за нас беше логично, след като по 8 часа на ден залягахме над английския. Когато трябваше да подавам документи, стана ясно, че Шотландия опрощава таксата за университета на гражданите от Европейския съюз. Студентският кредит ме отказа от Англия.

Колебаехте ли се между две специалности? Не. Само журналистика. Още през първите две години залагахме на практиката - репортажи, работа в екип, печат. Беше важно да съм сигурна, че ги умея. През третата и четвъртата година наблягахме на теорията и общата култура.

Не се ли изкушихте да останете? След като завърших журналистика и магистратура "Международни отношения", кандидатствах в Би Би Си. Стигнах до втория кръг и ковид 19 настъпи. Би Би Си затвори стажантската програма, Всичко приключи. Докато се случваше пандемията, нямаше защо да стоя в Абърдийн и да чакам някакво чудо. В регионалните им вестници нямаше как да се конкурирам с местните, с техните познанства и възможности. Макар че докато още учех, бях за седмица на стаж в "Ивнинг експрес" и пуснаха моя статия, подписана с името ми - за Джоан Роулинг и началото на Хари Потър. Така че се прибрах в Шумен за радост на майка ми. Тя беше ужасно притеснена какво ще правя в Абърдийн, докато всичко е затворено заради пандемията. Тя ми е най-близкият човек, не исках да я натоварвам излишно и се качих на самолета. След карантината от 14 дни реших, че няма защо да си стоя вкъщи. Кандидатствах в БНР Шумен. Отидох на интервю, харесаха ме и ме назначиха. Водех новини, ходех по репортажи. Повечето от тях бяха свързани с пандемията - в болницата във Велики Преслав вече нямаше никакви места и понеже темата беше гореща, завъртя се и в София. Беше трудно, но ме тласна в здравните и социалните проблеми - пет месеца в Радио Шумен.