Няма възрастен човек в Европа и дори в света, който да не е чувал името на германския канцлер Ангела Меркел. От няколко години насам тя оглавява класацията на списание "Форбс" за най-влиятелна жена в света, a през 2015 беше избрана за човек на годината от списание "Тайм".

Днес Ангела Меркел навършва 65 години, затова ще ви припомним 10 любопитни факта за нея:

1. Най-дълго управлявалата жена на избираема позиция в Европа
Ангела Меркел е първият канцлер на Германия жена. Тя зае поста през 2005 година, а от 2000 г. до края на 2018 г. беше председател на Християндемократическия съюз. Макар периодът на нейното управление да не изглежда толкова дълъг в сравнение например с управлението на Елизабет II, тя е най-дълго управлявалата жена на избираема позиция в Европа.

2. Израсла е в Източна Германия
Макар да е родена в Западна Германия, Ангела Меркел е прекарала по-голямата част от живота си в източната част на разделената държава, защото семейството ѝ се мести там, когато е съвсем малка.

3. Освен политик, тя е и учен
Ангела Меркел споделя, че пример в живота ѝ е била Мария Кюри – първата жена, получила Нобелова награда. Меркел учи химия и физика и става единствената жена в отдела по теоретична физика в Източногерманската академия на науките.

4. Отказала е да работи за Щази
През 1970 Ангела е кандидатствала за позицията на асистент в училище за инженери, но за да получи поста е трябвало да се съгласи да работи за източногерманското Министерство на държавната сигурност, известно като Щази. Тя е отказала и не е получила мястото. Това всъщност се е оказало много мъдро решение, защото връзката ѝ с източногерманската тайна полиция почти със сигурност щеше да попречи на шансовете ѝ да успее в политиката.

5. Отлична готвачка
Един от талантите, които нямат нищо общо с политиката и с които Ангела Меркел се гордее най-много, е умението ѝ да готви. Някои от любимите ѝ ястия са част от източногерманската кухня, като унгарската зеленчукова яхния летшо, шишчета, картофена супа, пъстърва и сливова торта.

6. Почитателите ѝ я наричат „мама“
Някои от феновете на Ангела Меркел в германия я наричат „мути“, което на немски е умалително за майка. Това е донякъде иронично, защото самата Меркел няма свои деца.

7. Страхува се от кучета
Тя може и да има смелост да отстоява интересите на Германия пред различни световни лидери, повечето от които мъже, но има и един непреодолим страх – не понася кучета. Меркел е била ухапана от куче през 1990 г. и от тогава не може да понася тези животни.

8. Меркел е името на първия ѝ съпруг
Тя е родена като Ангела Кеснър, но целият свят я познава с името на първия ѝ съпруг Улрих Меркел, за когото се жени през 1977 г. и се развежда през 1982 г.

9. Омъжена е за „Фантома от операта“
В Германия вторият съпруг на Ангела Меркел е известен с прякора „Фантома от операта“. Професорът от Берлинския университет Йоахим Зауер е получил това прозвище заради любовта си към операта и факта, че всячески се опитва да избегне публични изяви.

10. Футболен фен
Още една малко известна подробност за Ангела Меркел е, че е върл футболен фен и поне в няколко случая е посещавала германския национален отбор по футбол в съблекалните им. Говори се, че веднъж дори е заварила футболиста Бастиан Швайнщайгер чисто гол.

Снимка: Getty Images