Знаете ли, че дете, родено от майка, която може да чете, има 50% по-голям шанс да оцелее до 5-тата си годинка, а една допълнителна година на млада жена в училище увеличава индивидуалните ú доходи с до 10%?

Предимствата, които една по-образована жена има, са:

• Една допълнителна година от началното образование увеличава евентуалните ú доходи с 10-20%;

• Една допълнителна година, прекарана в училище по време на основното образование, се отразява с около 15-25% на приходите ú в последствие;

• Когато момичетата и младите жени имат приходи, те реинвестират 90% от тях в семейството си;

• Вирусът HIV и болестта СПИН се разпространяват 2 пъти по-бързо сред необразованите момичета, отколкото при тези, които имат дори основни познания.

Младите български жени и момичета могат да станат част от глобално движение, чрез което дават шанс за промяна, както в техния, така и в живота на другите момичета по сета. Всеки закупен пакет на Always, брандиран с логото на ЮНЕСКО, генерира дарение в размер на 0.015 долара за подобряване на перспективите за младите момичета в Сенегал. Международната организация ЮНЕСКО е посветена на правата и достъпа до образование сред момичетата, считайки този фактор като стабилна основа за мир и устойчиво развитие.

Младите жени, които живеят в слабо развитите страни като Сенегал, търсят насоки по пътя към по-пълноценен живот. Те нямат достъп до образование, вследствие на което не развиват уменията, които биха им помогнали да сбъднат мечтите си.

Неграмотността в Сенегал

•През 2009г. Сенегал направи съкращения в образователните фондове, лишавайки още повече деца от възможността да посещават училище и оставяйки ги без основни учебни материали;

•Малко по-малко от половината сенегалски момичета (45%) са грамотни;

•Вероятността едно дете от провинциален регион в Сенегал да завърши училище е по-малка от 50%;

•В сенегалските училища продължителността на образованието при момичетата е само 8 години3, което означава, че те отпадат от системата на прага на пубертета.За още по темата - разгледайте галерията със снимки от училищата в Сенегал.