Според народните поверия, ако времето на 7 юли е горещо, зимата предстои да бъде дълга и студена. Ако пък времето е прохладно и дъждовно, ще имаме мека зима.

Православната църква почита великомъченица Кириакия – Неделя.

Света великомъченица Кириакия е родена в Мала Азия през трети век, когато управлявал император Диоклетиан. След дълги години без деца, на родителите на Света Неделя най-накрая се родило дете – кръстили я Неделя, защото се родила в неделя.

Историята на Св. мъченица Неделя 

От ранна възраст малката Неделя е възпитавана да вярва и служи на Бога и затова тя дава обет за целомъдрие. Неделя била изключително красива и поради това много младежи я искали за жена, но тя винаги отказвала. Твърдяла, че е съпруга на Исус Христос и е готова да умре за него. Вбесен от отказа на красивата Неделя да му стане жена, амбициозен богат младеж отишъл при императора и направил донос, че Неделя е християнка, гласи историята.

Император Диоклетиан издал заповед родителите християни да бъдат заточени, а младата и упорита християнка Неделя да бъда изтезавана. Но през нощта в килията ѝ се явявал Исус Христос, който напълно възстановявал поразената плът и всяка сутрин Неделя била като преродена.

На императора му омръзнало да се въртят в този омагьосан кръг и той издал заповед Неделя да бъде посечена с меч. Позволили на бъдещата мъченица да изпълнят едно нейно желание и тя поискала да се помоли на Христос за последно. Докато се молела, предала Богу дух без да се наложи да я разсичат с меча. Света Неделя станала великомъченица през 289 г. на 7 юли.