Новината, че Ким Кардашиян пуска собствена марка оформящо бельо предизвика неочаквано силна негативна реакция в Туитър. Разгневени японци и любители на японската култура започнаха кампания #KimOhNo (Ким, о, не), с която обвиняват инстаграм модела, че е поругала японската култура.

„Много съм тъжна, че думата „кимоно“ е използвана за нещо съвсем различно от това, за което я използваме ние японците. Кимоното е традиционна японска дреха и ние сме много горди с нашата история и култура. Съжалявам, но изборът на това име е проява на невежество.“

„Леле, Ким Кардашиян, "благодаря ти", че се отнесе като касапин към японската култура. Моята култура не е нещо, с което да си играеш. Не уважаваш никой, който не е от твоето семейство, нали? За тия 15 години, в които си разработвала този проект, не можа ли да си наемеш някой, който да ти разясни японската култура?

„Това са кимоната на баба ми. Някои от тях са боядисвани и бродирани от самата нея. Когато бях дете, обичах да гледам как се бродира кимоното. Баба ми, която прави тази красива бродерия, също е красива и всичко ми се струваше магическо.“

„Не кради културата ни“

Малко повече за кимоното

Всъщност традиционното японско кимоно е точно обратното на стягащото бельо на Ким: „То е изпълнено с достойнство, елегантно и нежно. Не разкрива тялото и не оформя фигурата. То е завито около носещия го, така че да не са разголени, обяснява Шийла Клиф от женския университет в Джумонджи пред Би Би Си.

Снимка: Getty Images

Предполага се, че кимоното навлиза в японската култура от Китай между VIII и XII век като дреха, която трябва да прикрива недостатъците на женското тяло. Буквално преведено, думата значи „нещо, което се носи на раменете“.
Днес то не е предназначено само за жени и се носи също от мъже и от деца.
От средата на XIX век е прието за национално облекло на японците.

Снимка: Getty Images

Това не е първият случай, в който някой от семейство Кардашиян е обвиняван, че използва културата на някоя етническа група, за да трупа богатство. Полусестрите на Ким Кендъл и Кайли Дженър бяха обвинени, че си присвояват културата на чернокожите, а самата Ким предизвика негативни реакции, след като се снима с традиционно индийско украшение за глава.