Този проблем обикновено не засяга мъжете. За тях въпросът има само един отговор – костюм. Разнообразието, което могат да внесат, е в избора на цвят на ризата или вратовръзката. Но това не им създава никакви главоболия. Докато жената се губи в гардероба си, в търсене на най-подходящия тоалет, с който да допълни своето перфектно представяне на интервю за работа.   

Нищо натрапчиво, трепкащо и лъскаво

Ако сложите дълги обеци с паунови пера, рискувате това да бъде първото и последното нещо, което бъдещите ви шефове ще забележат у вас. Прекалено атрактивните аксесоари отвличат вниманието от същественото, което имате да кажете или да представите. Възможно е никой да не чуе брилянтните ви идеи за развитие на проекта, когато вие дойдете на работа, защото вниманието на интервюиращия ще бъде насочено към обеците ви.

Класика и не съвсем

Бялата риза и черната пола, тип молив
, са ветераните в предпочитаните женски дрехи за интервю. Но все пак, не сте задължени да се ограничавате с тяхната крайна сериозност.

Изберете тоалет в светли цветове, които придават ведър външен вид. Това е предпоставка за по-лесна комуникация. Със сигурност ще затрудните интервюиращия, ако се появите с тъмен, драматичен външен вид. В такива случаи човек си задава въпроса дали всичко в емоционален план е наред и дали скоро не сте преживели някаква лична трагедия, заради която трябва да се внимава в разговора. Ако компанията, в която кандидатствате, има свои корпоративни цветове, може да изберете елемент от тоалета един от тях. Това индиректно ще покаже, че сте запознати с визията на фирмата. 

Нека дрехите ви отговорят на позицията, за която кандидатствате.
Подгответе тоалета си вкъщи. Разположете го на леглото и го погледнете. Може ли в това да е облечен бъдещият маркетинг мениджър на компанията? Ако отговорът е да, облечете го. Кандидатствате за консултант във верига магазини? Облечете се така, че всеки, посетил магазина, да иска да се доближи до вашата визия с артикулите на мястото, което представяте.

Не обличайте дрехи, с които имате лоши спомени.
Със сигурност негативното емоционално състояние, което те ви носят, ще проличи.

Голямото деколте няма да спечели симпатиите на шефа ви. По-скоро говори за лош вкус и слабост - залагате на женски прелести, вместо на познанията и опита си.

И все пак нещо отличително

Мадлин Олбрайт е ярък пример за това как една жена не губи женствеността си, въпреки сериозния пост, който заема. Освен това винаги има нещо, с която я запомнят. Независимо дали е с пола, или панталон, със сако, или рокля, държавният секретар на САЩ, винаги носи на ревера си брошка. Така запазва личния си стил, подчертава симпатията си към тези боижута, без това да отнема от деловия й външен вид. След като изберете тоалет за интервюто си, го съчетайте с подходящ аксесоар. Ако сте заложили на пастелните тонове при дрехите, може да си позволите дори по-силен цвят за пръстен, брошка или шал. Не губете мярката. Нека бижуто не е крещящо, а просто цветен акцент, който ще даде възможност на работодателя ви да ви асоциира думите ви по-лесно с визия.