Прекрасно е да харесваш града, в който живееш. София има потенциал да бъде красив град и постепенно изникват нови и интересни места, а младежите са тези, които ги оценяват най-много. Но няма как да не сте попадали и на забравени от нас кътчета, които се превръщат в бунища или в тревясали площи. Точно тези места са терен, който може да се превърне в място за игра или почивка. 

"Сдружение 365", което провежда Free Sofia Tour, Free Plovdiv Tour и още няколко туристически обиколки от осем години насам, има нова чудесна инициатива – "FREE SOFIA SCHOOL". Това училище е по-скоро социална академия и неговата цел е младите да трансформират градската среда, така както те биха искали да изглежда.

"Какво мечтая да променя в София?"

Това е водещият въпрос на инициативата, която търси осъществими идеи от младежите и им помага да ги осъществят. През последните три месеца проектът въвлича осем гимназиста от различни столични училища. Учениците са от 10 и 11 клас и не се познават преди участието в проекта да ги обедини. Заедно преминават през обучение и се превръщат в екип.

Един от организаторите на проекта е Димитър Димитров, който е и туристически гид. Срещаме се с него на една от обиколките му, точно ден след като с учениците са превърнали едно изоставено езеро в нещо по-добро.

"Заедно с децата трансформирахме едно изоставено, почти блатясало корито в центъра на София. Намира се до Паметника на съветската армия и сигурно сте го виждали. Имахме доста работа (показва ни ръцете си с усмиква), но наистина преобразихме мястото. Сега там младите хора могат да се събират и да се забавляват. Мислим да поставим шкаф, в който ще могат да се оставят разни спортни артикули", споделя 26-годишният Митко.

Как се случва магията на промяната

Идеята на учениците вдъхновява група от хора и всички заедно със създателите на инициативата се захващат за работа. С много настроение, снимки, носене на гуми, чистене, плевене и извозване на боклуци – мястото е реалност.

А ето как изглежда мястото сега.