Ако ви се отваря път до Лондон и искате да разгледате нещо английско, но не с привкус на мегаполис, а напоено с история и семейни традиции, то Алторп хаус е чудесна възможност, защото се намира недалеч от столицата на Обединеното кралство.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Домът, в който принцеса Даяна е прекарала по-голямата част от детството си, отваря врати за посетители от 1 юли до 31 август това лято. Старинният фамилен замък Алторп хаус се намира в окръг Дейвънтри, област Нортхамптъншър, Англия, което е на около час и половина път с кола или 1 час път с влак от Лондон. Имението ще бъде отворено всеки ден от 12 до 17 часа, като последните групи ще се допускат в 15 часа. Домът е частен и затова е възможно да настъпи промяна в часовете. Цената на билетите, ако ги закупите на място е 20 паунда за възрастни, 17.5 паунда за студенти, 11 за деца между 5 и 16 години, за деца на възраст до 4 години е безплатно. Възможна е и предварителна продажба онлайн, като билетът излиза с няколко паунда по-евтино.Алторп хаус и прилежащият парк към него са една от интересните забележителности в Нортхамптъншър и позволяват на туристите да се насладят на красивия интериор и на една от най-богатите колекции от мебели, картини и керамика в Европа. Това, което прави дома от детството на лейди Ди ценен, не е само фактът, че тя е прекарала голяма част от живота си там, а историческото му значение, защото той е дом на семейство Спенсър от повече от 500 години.Тази година по време на летния сезон посетителите ще могат да видят изложбата „Животните на Алторп“, която ще разкаже повече за любовта на семейството на Даяна към животните. Семейство Спенсър пристига тук през 1486 година със своите стада овце заради плодородната земя и богатата паша.

Всеки, който посети замъка, ще може да надникне и в множество стаи вътре и да разгледа различни експонати.

Чарлз Спенсър - братът на Даяна, развежда туристи като ученик - 1980 година.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos


Алторп хаус е дом на семейството на Даяна от 1508 година до днес, като в него са живяли 19 поколения. Разполага с повече от 90 стаи и над 2,2 кв. км парково пространство с невероятни природни гледки. Бъдещата принцеса израства тук със своите братя и сестри и живее в замъка до сватбата си с принц Чарлз през 1981 година.

Нека не забравяме, че освен дом, Алторп хаус е и мястото, на което е погребана лейди Ди. Гробът й обаче няма да е достъпен за посетители.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos