Знаехте ли, че най-прочутият британски таен агент в киното започва съществуването си като литературен персонаж. На днешната дата е роден Иън Флеминг, автор на поредицата за Джеймс Бонд.

Межди 1953 и 1966 Флеминг пише 12 романа и няколко разказа за тайния агент и те много бързо добиват популярност във Великобритания. Още първата книга за агента, „Казино Роял“, става бестселър и се налага да се правят две допечатки, за да се задоволи търсенето.

Успехът в Америка и големият пробив в киното

За разлика от британската публика, която се запалва по романите за Бонд веднага, читателите в САЩ дълго време остават безразлични към приключенията му. Чак когато американският президент Джон Кенеди казва публично, че е почитател на поредицата, интересът към книгите на Флеминг се разпалва.
Малко след това излиза и филмът за Джеймс Бонд, с който започва една от най-успешните поредици в киното.

Бонд, Джеймс Бонд – историята на най-запомнящото се име в киното

Снимка: Getty Images

Когато Флеминг започва да пише книгите за тайния агент, който защитава интересите на Великобритания и на Западния свят срещу Съветския съюз и международната терористична организация СПЕКТЪР, целта му е да намери възможно най-скучното име. Желанието на автора е да създаде персонаж, който сякаш няма собствено съзнание, а е само инструмент на британското разузнаване.
В търсене на това най-скучно име, Флеминг попада на книга от американския орнитолог Джеймс Бонд и решава, че това е перфектното наименование на героя.

Други герои в поредицата за Джеймс Бонд също са вдъхновени от реални хора в живота на писателя. Той признава, че е наричал майка си М., когато го е командвала и затова е решил такъв да е инициалът, с който ни е известен ръководителят на Бонд. Друг персонаж от романите е Кю. – създателят на оръжия за тайния агент. Това име е вдъхновено от един читател на поредицата, който редовно е пишел писма до автора, за да критикува избора на оръжия на персонажа. Този вманиачен фен се е подписвал само като Кю.

Джеймс Бонд – 6 актьора и 24 филма и няколко незабравими песни

През годините ролята на агент 007 се е изпълнявала от шестима актьори:

Шон Конъри – 6 филма

Снимка: Getty Images


Иън Флеминг първоначално не харесва Шон, който по това време е непрофесионален актьор и бодибилдър. Според създателя на Бонд, на Конъри му липса изтънчеността на тайния агент.
След „Човек живее само два пъти“ (най-успешният филм за Бонд до този момент), Шон Конъри, превърнал се вече в един от най-обичаните и богати актьори в света, решава да се откаже завинаги от ролята. Въпреки това няколко години по-късно се завръща като Бонд за филма „Диамантите са вечни“, за който взима рекордния за времето си хонорар от над милион долара.


Джордж Лейзенби – 1 филм

Снимка: Getty Images


Единственият актьор, който е участвал само в един филм за Бонд. Лейзенби замества Конъри във филма „Тайните служби на Нейно величество“.


Роджър Мур – 7 филма

Снимка: Getty Images


След окончателното напускане на Шон Конъри, ролята на Бонд се поема от Роджър Мур, който смело облича костюма на тайния агент и дава всичко от себе си, за да запълни мястото, овакантено от Конъри.
Роджър Мур приключва с ролята на тайния агент когато е вече на 57 и се чувства твърде стар.


Тимъти Далтън – 2 филма

Снимка: Getty Images


Образът на Джеймс Бонд, изигран от Далтън, е по-мрачен и в много отношения по-близък до оригиналния персонаж на Флеминг. Въпреки това голяма част от зрителите не могат да го приемат и в крайна сметка актьорът е заменен.


Пиърс Броснан – 4 филма

Снимка: Getty Images


След по-слабите във финансово отношение филми с Далтън, киното остава без Джеймс Бонд за няколко години, но поредицата е възкресена през 1995 с Пиърс Броснан в главната роля.
Броснан, макар и не особено харесван от феновете на оригиналните филми, успява да спечели много нови фенове на Бонд.


Даниел Крейг – 4 филма

Снимка: Getty Images


Настоящият Бонд е Даниел Крейг. Много от почитателите на поредицата (повечето от тях запалили се по филмите от времето на Броснан, не приемат тази промяна и повеждат кампания в интернет. Въпреки това Крейг изпълнява ролята и участва в четири много успешни филма. Петият се снима в момента и ще бъде 25-ият филм за Джеймс Бонд, така че очакваме много препратки към предишните.


Музиката


Филмите за Джеймс Бонд са известни и заради музиката си и най-вече песните, които известни музиканти създават и изпълняват специално за тях. Много от тези песни след това стават хитове и започват да живеят свой собствен живот, като най-скорошният пример е песента Skyfall на Адел, която дори спечели оскар.