Фейсбук разработва технология, позволяваща на хората да използват "телепатично" компютри единствено със силата на мисълта си и без нуждата от периферни устройства.

"Изглежда невъзможно човек да пише само чрез мисълта си, но ще стане по-рано, отколкото може би предполагате", заяви Реджайна Дуган, ръководител на подразделението за софтуерни и хардуерни иновации "Building 8" на технологичната компания.

Проектът ще чете мисли чрез специални сензори от центърът на говора в мозъчния кортекс, които да предава като информация в компютъра, без да е нужно човек да говори или използва клавиатура и мишка.

Не става дума за случайно преминаващите мисли през ума на човек, а само тези, които желае да сподели – все едно да публикува определени снимки от всичките, които е направил.

Снимка: Getty Images

Над 60 учени, инженери и специалисти в технологиите за изкуствен интелект включва екипът, целящ през следващите две години да създаде технология, позволяваща работата с компютър само чрез мисълта, но без използването на импланти в човешкото тяло.

Търсената скорост на записване в компютъра е 100 думи в минута – 5 пъти по-висока от времето за изписване им върху тъчскрийна на смартфон, но проектът засега постига едва 8 думи в минута.

Фейсбук представи на ежегодната си конференция "F8" още един футуристичен проект за комуникация - "чуване чрез кожата" като ухо. Технологията ще позволява човек да чува посредством кожата си, чрез преобразуването на околните звуци във вибрации, предавани впоследствие като сигнали към мозъка.