Пролетта дойде и е време да обуем маратонките и да се разтъпчем на слънце. Какво по-добро място до София от парк-музей "Врана"?

Достъпът до него е улеснен за всеки - благодарение на автобусна линия 505, но имайте предвид, че се движи само събота и неделя. Първият автобус тръгва от спирка "Орлов мост" в 9:25 ч. сутринта, като разписанието му е през един час до 15:35 ч. Автобусът стига за 30 минути до спирка "Парк музей Врана", като последният рейс обратно към града респективно е в 16:05 ч.

Разписанието на автобуса е съобразено с работното време на парка, който е отворен за граждани през уикенда от 10 до 16 ч.

Снимка: Евгений Милов

Ако досега не сте имали възможността да посетите парк-музей "Врана", със сигурност ще останете впечатлени от аплинеума "Даалем", Езерото с лилиите, което е като от картина на Клод Моне, двореца "Врана", царските конюшни, както и голямото разнообразие от 821 дървесни, храстови и тревисти вида от 118 семейства и 435 рода на по-малко от 100 хектара площ.

Снимка: Евгений Милов

Сред най-впечатляващите за нас беше блатният кипарис, който развива въздушни корени при недостиг на кислород в почвата - не приличат ли на вкаменени катерици под клоните му? Отделни екземпляри от него могат да достигнат до изумителната възраст от 6000 години.

Снимка: Евгений Милов

До цветната градината пред двореца отскоро можете да видите бронзовата скулптура "Прегръдката" от Ода Жон, създадена от художничката през 2018 г. Символ на безкрайната майчина обич, "Прегръдката" е авторско виждане на Ода Жон за Пиетата, която обозначава безграничната и безусловна любов, която нито животът, нито смъртта могат да разрушат.

Снимка: Евгений Милов

Цени на билетите за вход за лица над 18 години е 5 лв., за деца от 7 до 18 години е 2 лв., а семейният билет - 8,00 лв. Деца до 7 години и пенсионерите влизат безплатно. Повече информация можете да намерите в сайта на парк-музей "Врана", но преди това разгледайте снимките в галерията по-горе. Не е ли това българският "Версай"? Това е, разбира се.