След националния фурор около първото вълнуващо издание на Master Chef Bulgaria, което бе спечелено от талантливия Симеон Червенков [б.ред. "Честито!"], продължаваме кулинарната вълна с една интересна новина.
Испанското заведение "El Celler de Can Roca" за втори път оглави класацията "The World’s 50 Best Restaurants" за най-добър ресторант в света.
Класацията е изготвена въз основа на вота на над 1000 влиятелни кулинари, критици, готвачи и ресторантьори, които са част от "The Diners Club World’s 50 Best Restaurants Academy".
Ресторантът се намира в Хирона (североизточна Испания) е собственост на тримата братя Рока -шефът готвач Жоан; Жорди, главен сладкар и Жозеп, главен сомелиер.
Ето и топ 50 на най-добрите ресторанти в света:
1. El Celler de Can Roca, Хирона, Испания
2. Osteria Francescana, Модена, Италия
3. Noma, Копенхаген, Дания
4. Central, Лима, Перу
5. Eleven Madison Park, Ню Йорк, САЩ
6. Mugaritz, Сан Себастиян, Испания
7. Dinner, Лондон, Англия
8. Narisawa, Токио, Япония
9. D.O.M., Сао Пауло, Бразилия
10. Gaggan, Банкок, Тайланд
11. Mirazur, Ментон, Франция
12. L'Arpége, Париж, Франция
13. Asador Etxebarri, Атксондо, Испания
14. Astrid y Gaston, Лима, Перу
15. Steirereck, Виена, Австрия
16. Pujol, Мексико Сити, Мексико
17. Arzak, Сан Себастиян, Испания
18. Le Bernardin, Ню Йорк, САЩ
19. Azurmendi, Ларабетзу, Испания
20. The Ledbury, Лондон, Англия