Британско-албанската поп певица Дуа Липа осъди израелската офанзива в Газа като "геноцид", след като в Лондон се проведе нов пропалестински протест, при който бяха арестувани десетки хора.

"Изгарянето на живи деца никога не може да бъде оправдано. Целият свят се мобилизира, за да спре израелския геноцид", написа певицата в Инстаграм с хаштаг #AllEyesOnRafah, който се превърна в тренд в социалните мрежи.

Военните операции на Израел в Газа, концентрирани сега върху Рафах, провокираха нов отпор, след като официални представители на Газа заявиха, че израелски удар този уикенд е подпалил претъпкан бежански лагер, убивайки 45 души.

Американският актьор Педро Паскал и моделът Бела Хадид също публикуваха графики с надпис "Всички гледат към Рафах" в Инстаграм. Хадид е изразявала гласно подкрепата си за правата на палестинците, а също така е наричала израелската офанзива "геноцид".

През 2021 г., преди ескалацията на конфликта между Израел и Хамас през октомври миналата година, Дуа Липа, Бела Хадид и сестра ѝ Джиджи Хадид бяха описани като антисемити в реклама, публикувана в "Ню Йорк Таймс" от еврейска група, наречена World Values Network.

Дуа Липа отвърна на рекламата, като отхвърли "фалшивите и ужасяващи твърдения".

Снимка: Getty Images

Макар че поп сензацията с косовски произход е критикувала войната в Газа и е била гласовит поддръжник на правата на палестинците, това е най-силната ѝ критика към действията на Израел.

През януари Липа призова за "хуманитарно прекратяване на огъня" по време на интервю за списание "Ролинг Стоун", пише още БГНЕС. Преди това тя подписа отворено писмо до президента на САЩ Джо Байдън, в което призова за "прекратяване на бомбардировките на Газа и безопасно освобождаване на заложниците".

40 души бяха арестувани в Лондон след пропалестинска демонстрация, в която участваха до 10 000 души, съобщи полицията на Обединеното кралство.

Рок звездата Пол Уелър, рапърът Stormzy и актрисата Тилда Суинтън са сред британските знаменитости, които по-рано са призовавали за прекратяване на огъня в Газа.