Днес е първият ден от септември. Не, това не значи, че краят на лятото е дошъл, но пък значи, че съвсем скоро ще дойде. И тъй като не искаме само да си създаваме поводи за лошо настроение, бързаме да ви кажем, че днес е празник. 

Честваме Симеоновден - ден на на св. Симеон Стълпник, който бележи и началото на църковната Нова година. Днес празнуват всички, носещи имената Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта. 

Новият месец бележи и началото на есенната оран и сеитба. Той е свързан и с доста интересни обреди, обичаи и поверия. Едно от тях е, че днес не бива да изнасяте нищо от дома си, нито пък да давате каквото и да е назаем. В противен случай се смята, че ще изнесете берекетът от дома си. Друго поверие е, че днес трябва да гледате кой пръв ще дойде в дома ви. Ако гостът е добър и богат, ви очаква благополучна година. Орачите също трябва да бъдат бдителни и да внимават кого срещат по пътя си - ако види бременна дама или жена с "пълни ръце", реколтата ще бъде плодовита. 

Традиционно в ранното утро на празника домакините замесват тесто и изпичат питки, с които захранват добитъка, с който се оре нивата, а на рогата им се нанизват малки кравайчета. Разпространено поверие е и, че ако на Симеоновден времето е слънчево, ни чака слънце и през предстоящия януари.Тук всички стискаме палци.  

Една добра новина и за домакините, които не празнуват и нямат близки с тези имена - днес не се пере и не се простира, за да не поникнат празни житните класове. Бъдете съпричастни!