Опаковка от плажно масло на 42 години откри Десислава Стоянова на плажа в Шабла. Водещата на "Преди обед" по bTV и дългогодишен посланик на кампанията "Да изчистим България заедно" сподели видео във Фейсбук профила си, на което показва безобразно замърсената плажна ивица с отпадъци от туристи от десетилетия назад във времето:

Сред откритията на изследователското почистване на Деси Стоянова от плажа са пластмасов стол, луминесцентна лампа, сандали, бутилки, флакон от строителна пяна и десетки други боклуци.

"Лошата новина е, че след края на туристическия сезон боклуците ще станат още повече", заявява водещата във видеото, добавяйки: "Точно затова тази година ще чистим заедно в началото на есента".

На 16 септември ще се състои денят на голямото почистване в най-мащабната доброволческа инициатива у нас, когато стотици хиляди непримирими българи ще излязат да почистят любимите си кътчета сред природата.

Изборът на есенна дата за провеждането на тазгодишната инициатива цели да посрещнем зимния сезон в чиста България и да възпрепятстваме негативното въздействие, което затрупаните под снега отпадъци оказват върху околната среда.