Според едно ново изследване е по-вероятно жените да напълнеят след като встъпят в брак, а мъжете – след като се разведат.

В експеримента били включени над 10 000 души, а времето, в което били „следени” - между 1986 и 2008 г.. Резултатите са доста недвусмислени - както сватбата, така и разводът могат да доведат до "шоково напълняване", особено при хората над 30 години. Има обаче по-интересно разклонение на горното - мъжете и жените реагират различно на едни и същи събития, свързани със семейния живот.

"Явно е, че последиците върху теглото се променят в зависимост от пола. Разводът при мъжете (и до известна степен - бракът при жените) води до увеличаване на килограмите до такава степен, че това може да се превърне в заплаха за здравето им", съобщава Дмитрий Тумин от Държавния университет в Охайо, който ръководил изследването, цитиран от БГНЕС.

До 30-годишна възраст влиянието на тези две събития върху теглото на мъжете и жените е незначително, но след тази възраст вероятността от напъняване започва стабилно да нараства. Освен това си има и известен период на "натрупване", в който нещата може и да не изглеждат зле. Килограмите стават повечко до две години след развода или след сключването на брак.

Последиците са най-сериозни при възрастните хора, защото в по-късна възраст те предизвикват по-голям шок, допълва Тумин.

Е, разбира се, едва ли това важи за всички хора, преживели развод или сключили брак, но е възможно да се случва по-често, отколкото обратното.