Тематичните „бягства“ или по известни като ритрийти (от английското retreat – бягство, уединение), не са нищо ново като тенденция. В последните години обаче те стават все по-изчистени като идея, а и се появяват различни съвсем нишови техни подразделения. Като например – може да се запишете на йога ритрийт, но, ако сте достатъчно напреднали и познавате видовете йога, може да се запишете за ащанга йога ритрийт.

Снимка: istockphotoОсновната идея на всички видове подобни ваканции е да избягаме от обкръжаващата ни среда, която експлоатираме всеки ден, а и тя нас, да се доближим до природата максимално, да общуваме с нови хора, което задължително се случва, защото обикновено заниманията са групови, да направим връзката тяло-ум по-силна.

Ние се разровихме дълбоко из дебрите на тематичните ваканции, за да ви предложим конкретни места, дати, а и, надяваме се, нови начини да си починете пълноценно.

Йога ритрийт

Йога ритрийт е начин да се откъснем от забързания пулс на големия град, да се отдадем да пълноценна почивка, която включва практикуване на йога и да дадем повече тласък на вътрешното си аз. Идеята е „бягството“ да се случи на красиво вдъхновяващо място сред природата, което ще ни накара да избягаме от ежедневните си задачи и битовизми. Локацията може да е планина, море, язовир – всичко зависи от сезона и условията, които предлага времето. По време на ритрийта се практикуват различни видове йога, като основно се набляга на това сутрин и вечер, за да може практиката да се съчетае с красивите гледки на изгрева и залеза. Разбира се, много такива изживявания не се ограничават само с йогата. Еко пътеки, катерене, пещерен туризъм, каране на кану, сърф, гмуркане и различни екскурзии се организират като допълнителна екстра към ритрийта. Записвания обикновено се правят поне месец по-рано, за да може да се събере достатъчно голяма група.

Снимка: istockphoto


Заповядайте няколко предложения именно за такъв начин да си починете и да погледнете на себе си по друг начин. Ето ги:


Йога на плажа от Pulse Health Center - повече вижте тук.

Комбинация на йога с друг вид ритрийт

Съществуват й различни комбинации на йога с друг вид ритрийт, като например йога и антристрес, йога и veggie творчество, женски кръг за творчество, медитация и подкрепа. Можете да разгледате предстоящи тематични „бягства“ от този тип ето тук.


Йога в планината от йога клуб „Кайлаш“

11, 12, 13 и14 юли 2019 г. във „Вила Марк“ на 80 км от София
Повече информация може да видите тук.

Снимка: istockphotoРитрийт отслабване

Така нашумелите преди време дебелариуми сега е по-модерно да се наричат програми за отслабване или ритрийт отслабване. Те съчетават бягството от големия град към планината или морето със здравословни менюта, спорт, гимнастика, народни танци, консултация със специалист по хранене и диетология, изготвяне на индивидуален хранителен режим, лекции за здравословен начин на живот, кулинарни работилници и много други активности. Идеята е, откъсвайки се от ежедневната натовареност, всеки, който се е записал за подобен ритрийт, да отдели време на себе си и на тялото си, за да може да постигне желаните резултати чрез специфичен хранителен режим и физическа активност.

Ние подбрахме няколко предложения за предстоящото лято. Ето ги:

Ритрийт отслабване на море
Здравословна програма „Отслабване“ от Лечебен център Vitarama - сезон лято 2019 стартира с дата 1 юни и продължава до 14 септември. Провежда се на морето в курортното селце Емона. Тук може да видите началните дати на всяка отделна програма, както и какво включва тя. 

Снимка: istockphoto


Ритрийт отслабване на планина
Стандартната програма на дебелариум LuckyFit включва два варианта – 7-дневен ритрийт или 14-дневен ритрийт. Тя включва начален медицински преглед, 4 хранения на ден, гимнастика, планински преходи, екскурзии, конна езда, ползване на спа център, както и самото настаняване. Мястото, на което се провежда е Банско.
Разгледайте още информация тук.

Кулинарен ритрийт

За всички, които обичат храната – както да я хапват, така и да я приготвят, съществуват и кулинарни „бягства“. Те обикновено са съчетани с друг вид дейност като йога, арт, медитация и др. И да не забравяме замяната на големия град и типичната среда, в която живеем с красиви природни гледки в планината или на морето. Кулинарните ритрийти могат да бъдат тематични – свързани с приготвянето на определена национална кухня например.

Снимка: istockphotoЕто едно предложение именно за такъв вид дейност, който обаче се провежда само по поръчка:
Кулинарен ритрийт с йога и вегетарианска аюрведична кухня – той включва йога, храна, общуване, сплотяване, движение и почивка. Още информация тук.


Ритрийт – флуидност – хармонизираща почивка на море

Намерението на този ритрийт е чрез интегрални подходи да се стимулира цялостната система тяло-ум-душа, да се разтворят и пуснат заседналите корени на стреса от: клетките, тъканите, мускулите, ставите, нервната система, енергийната система, емоционалните напрежения, мисловните тежести и духовните блокажи. Това ще отвори нови пространства в дълбочина и тялото, поради вградената му дълбока мъдрост и потенциал, ще се регенерира, хармонизира и изцели съвсем естествено на всички нива. Основната идея е презареждане в дълбочина на всичи нива – физическо, енергийно, емоционално, мисловно и духовно. Програмата включва интензивна почивка, разнообразие от активности, директен контакт с природата, общуване в група и изграждане на групова хармония, събуждане на скрития потенциал.

Ритрийтът се провежда на морето в покрайнините на Лозенец, а датите са 16-22 юни. Вижте повече информация тук