Цветница е един от най-красивите пролетни празници. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве и благоденствие. Традицията повелява с тях да се окичат портите и да се сплетат венци, които са символ на здраве. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат Исус Христос в Йерусалим.
Ето някои лесни рецепти за традиционни ястия:
Лучник с коприва
Нужни продукти:
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
- 2-3 глави кромид лук
- 1 кг коприва
- чубрица
- олио 1-2 с.л за лука и още толкова за намазаното на корите
- готово тесто за пица
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- Копривата се попарва с вряла вода, а после се отцежда внимателно.
- Лукът се нарязва не много ситно и се задушава в олио и малко вода.
- Когато омекне, се сваля от котлона и се оставя да изстине.
- Прибавят се копривата и чубрицата. Разбърква се леко с лъжица и се овкусяват със сол и пипер по желание.
- Готовото тесто се разделя на две части – едната малко по-голяма.
- Омесват се и се разстилат в кръг с големината на тавичката, като долната питка трябва да е малко по-голяма.
- Поставяте едната питка в намазнената и набрашнена тавичка.
- Намазвате я с олио и изсипвате плънката от коприва и лук.
- Отгоре поставяте втората питка, като издърпвате отгоре и прищипвате крайчетата на долната питка.
- Отново намазвате с олио.
- По желание може да украсите лучника с нарези с нож и вилица и да поръсите със сусам или ким.
- Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути.
Баница с лапад
Нужни продукти:
- Точени кори за баница
- 1/2 свеж лапад
- 1 кисело мляко
- 3 яйца
- зехтин
- малко козе сирене
- разтопен пакет -125 гр. масло
Начин на приготвяне:
- Лападът се нарязва на ситно и се задушава за кратко в тиган с малко зехтин.
- Яйцата се разбиват в купа, сиренето се натрошава, добавя се млякото и накрая лападът – това е плънката за баницата.
- Корите се редят в намаслена тава, като се редуват маслото и плънката. Накрая баницата се намазва с остатъка от маслото, нарязва се на едри парчета и по линиите на разрезите се изсипва остатъкът от плънката.
- Пече се в загрята фурна на 200 градуса, докато се зачерви.
Изважда се от фурната и се завива с фолио и памучна кърпа, за да се задуши.
Зелена супа
Нужни продукти:
- 500 г спанак
- 1 бр. авокадо
- 4 скилидки Чесън
- 1 шепа кашу
- 1 шепа белени слънчогледови семки
- 1/2 бр. домат
- 2 ч.ч. вода
- 1 щипка Сол
- 2 с.л. зехтин
- 1 щипка черен пипер
- 1 щипка Босилек
Начин на приготвяне
- Спанакът се измива внимателно и се изрязват дръжките. Листата му, заедно с авокадото, се пасират с водата. Залива се с водата.
- Скилидките чесън се нарязват на много ситно и се добавят в супата. Овкусява се с подправките.
- За финал отгоре се сипват ядките кашу, нарязани или поне разделени на половинки, и ситно нарязан домат. Контрастът между отровнозеленото и червеното е невероятен.
- Може да импровизирате с вкусовете, като добавяте смлян чесън, слънчогледови семки, сусам.
Подаръци и изненади за Цветница
Саксия или цвете за двора
Любимите цветарски магазини предлагат голям избор от разкошен рязан цвят, но също и саксии с цъфнало мушкато и нарциси. Красивите цветя или пък колекция от цветни свещи са идеален подарък за празника.
Ароматна лампа за етерични масла
Тефтер за цветни мисли и записване на желания
Ръчно изработено бижу със специално послание
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK