Цветница е един от най-красивите пролетни празници. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве и благоденствие. Традицията повелява с тях да се окичат портите и да се сплетат венци, които са символ на здраве. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат Исус Христос в Йерусалим.

Ето някои лесни рецепти за традиционни ястия:

Лучник с коприва

Нужни продукти:

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

  • 2-3 глави кромид лук
  • 1 кг коприва
  • чубрица
  • олио 1-2 с.л за лука и още толкова за намазаното на корите
  • готово тесто за пица
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • Копривата се попарва с вряла вода, а после се отцежда внимателно.
  • Лукът се нарязва не много ситно и се задушава в олио и малко вода.
  • Когато омекне, се сваля от котлона и се оставя да изстине.
  • Прибавят се копривата и чубрицата. Разбърква се леко с лъжица и се овкусяват със сол и пипер по желание.
  • Готовото тесто се разделя на две части – едната малко по-голяма.
  • Омесват се и се разстилат в кръг с големината на тавичката, като долната питка трябва да е малко по-голяма.
  • Поставяте едната питка в намазнената и набрашнена тавичка.
  • Намазвате я с олио и изсипвате плънката от коприва и лук.
  • Отгоре поставяте втората питка, като издърпвате отгоре и прищипвате крайчетата на долната питка.
  • Отново намазвате с олио.
  • По желание може да украсите лучника с нарези с нож и вилица и да поръсите със сусам или ким.
  • Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути.

Баница с лапад

Снимка: iStock

Нужни продукти:

  • Точени кори за баница
  • 1/2 свеж лапад
  • 1 кисело мляко
  • 3 яйца
  • зехтин
  • малко козе сирене
  • разтопен пакет -125 гр. масло

Начин на приготвяне:

  • Лападът се нарязва на ситно и се задушава за кратко в тиган с малко зехтин.
  • Яйцата се разбиват в купа, сиренето се натрошава, добавя се млякото и накрая лападът – това е плънката за баницата.
  • Корите се редят в намаслена тава, като се редуват маслото и плънката. Накрая баницата се намазва с остатъка от маслото, нарязва се на едри парчета и по линиите на разрезите се изсипва остатъкът от плънката.
  • Пече се в загрята фурна на 200 градуса, докато се зачерви.

Изважда се от фурната и се завива с фолио и памучна кърпа, за да се задуши.

Зелена супа

Нужни продукти:

Снимка: istockphoto.com

 

  • 500 г спанак
  • 1 бр. авокадо
  • 4 скилидки Чесън
  • 1 шепа кашу
  • 1 шепа белени слънчогледови семки
  • 1/2 бр. домат
  • 2 ч.ч. вода
  • 1 щипка Сол
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 щипка черен пипер
  • 1 щипка Босилек

 Начин на приготвяне

  • Спанакът се измива внимателно и се изрязват дръжките. Листата му, заедно с авокадото, се пасират с водата. Залива се с водата. 
  • Скилидките чесън се нарязват на много ситно и се добавят в супата. Овкусява се с подправките.
  • За финал отгоре се сипват ядките кашу, нарязани или поне разделени на половинки, и ситно нарязан домат. Контрастът между отровнозеленото и червеното е невероятен. 
  • Може да импровизирате с вкусовете, като добавяте смлян чесън, слънчогледови семки,  сусам. 

Подаръци и изненади за Цветница

Саксия или цвете за двора

Любимите цветарски магазини предлагат голям избор от разкошен рязан цвят, но също и саксии с цъфнало мушкато и нарциси. Красивите цветя или пък колекция от цветни свещи са идеален подарък за празника.

Снимка: istockphoto.com

Ароматна лампа за етерични масла

Тефтер за цветни мисли и записване на желания 

Ръчно изработено бижу със специално послание

 

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK