„Парите изядоха всичко“, отбелязва с тъга френската звезда Бриджит Бардо. Думите й се отнасят за едно от любимите й места за отдих още отпреди то да стане известно сред богатите и известните – Сен Тропе. Курортното градче е разположено на брега на Средиземно море в департамент Вар на регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг върху площ от 11 кв. км. Населението му от преброяването през 2007 г. е 5640 души.

Бриджит Бардо тича по брега на Кан, който се намира в непосредствена близост до Сен Тропе.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Секссимволът от 60-те години на миналия век вече не разпознава старото Сен Тропе, което е продало душата си на лукса.  Бардо пояснява, че става дума за новия плаж Pampelonne, който е пренаселен от луксозни къщи след преустройството на най-популярния залив на Френската ривиера. Думите на легендата на френското кино за една от любимите й дестинации бяха публикувани от списание Marianne.

Така е изглеждало малкото рибарско селище Сен Тропе през 1938 г., преди да придобие световна популярност.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Рибарски лодки в Сен Тропе - 1965 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Възмутително е какво направиха. Като унищожиха къщичките, които притежаваха фантазия, поезия, душата на плажа беше убита. Преди имаше много малки магазинчета, механи, малки ресторантчета със собствен почерк. Наистина имаха своя чар.“

Град Ramatuelle, в чиято територия е разположен Pampelonne, за който 84-годишната Бардо говори толкова разпалено, преразпредели голям брой от концесиите, оставяйки настрана старите концесионери в полза на нови и в услуга на луксозни заведения. Според изданието, тези нововъведения довели до покачване на данъците от 2,3 млн. през 2018 до очакваните 5,3 млн. през тази година.

Точно този бизнес вбесява френската легенда: „Опитах се да предприема действия, но какво бих могла да направя срещу милиардерските лобита?“ Преди година звездата се опита да спре новия проект на общината, като заяви, че духът на мястото ще бъде убит.

Бардо вини и себе си за славата, която е придобило това място, благодарение на нея. Актрисата хвърля светлина върху Сен Тропе, като го показва на звезди и милионери, започвайки със своя любим Гюнтер Закс, който ухажвайки я, й доставя огромни количества червени рози във вилата й „Ла Мадраг“ с хеликоптер – рибарска къщичка, която тя купува през 50-те години на 20 век. След снимките на филма с нейно участие и „Бог създаде жената“ от 1956 г. перлата на Лазурния бряг придобива световна популярност. Тук са снимани шестте кинокомедии с Луи дьо Фюнес за легендарните местни полицаи. През 1968 г. е сниман филмът „Басейнът“ с Ален Делон и Роми Шнайдер.

Това, което следва – строежи на вили, летище, покачване на цените и поглъщането на малките магазинчета от големите.

Мик и Бианка Джагър в деня на сватбата им в Сен Тропе - 1971 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Младият Елтън Джон също предпочитал Сен Тропе за отдих и бягство - 1982 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Имаше също много мили рибари, които ми носеха риба. Всичко това е минало. Днес всичко е яхти. Парите изядоха всичко. Предпочитам да живея като самотница в „Ла Мадраг“ и вече не стъпвам в Сен Тропе. Това, което липсва, е магистрала и ще се превърне в Маями! Ако не бях на тази възраст, щях да съм напуснала преди много време.“

Днес Сен Тропе изглежда така отвисоко.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Въпреки всичко Бриджит Бардо иска тленните й останки да бъдат положени в Сен Тропе. Властите са дали разрешение актрисата да бъде погребана в нейната вила заедно с домашни й любимци. „Ла Мадраг“ ще бъде превърната в мавзолей, който туристите ще могат да посещават срещу няколко евро, които директно ще отиват за фондацията й, грижеща се за животните – единствените живи същества, които никога не са я разочаровали.

Яхтите, за които говори Бардо са навсякъде.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Луксозните световни марки и магазини са превзели малките магазинчета, изяждайки чара и душата на курортното градче.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Разгледайте още снимки от Сен Тропе в галерията ни.