Средната нетна заплата в IT сектора вече е 5411 лв. Това показва ново проучване на Noble Hire.

"Търсете си мъж от IT сектора" - това са едни от разпространените коментари в интернет форуми и Фб групи с предобладаващо дамска аудитория. Ето и пример с леко шеговит тон

За сравнение при предишното проучване през февруари 2021 г. тази сума е била 4120 лв. Това означава, че работещите в сектора се радват на увеличение от 23.86% за последните година и осем месеца.

Как се връща торба с изгубени пари - вижте във видеото.

Както можем и да се предположи, най-високо е заплащането на директорските позиции в бранша - 10 757 лв. средна нетна заплата. Следват софтуерните архитекти - 10 064 лв. На трето място са лидерите на екипи, които получават 7526 лева. 

Проучването показва още, че средната нетна заплата при IT специалистите, работещи за компании в България, е 5085 лв. А тези, работещи в дружества извън страната или отдалечено - 7569 лева.

В допитването са се включили общо 3828 души. Повече от половината са софтуерни инженери.

Заплатите в България на специалистите, владеещи едни от най-популярни технологии (JAVA, C++, PHP, Python и др.), спрямо опита им също е част от проучването.

“Въпреки че не сме професионална социологическа агенция, получените резултати разкриват важни тенденции в сектора. Убеден съм, че те могат да бъдат добра основа за създаване на по-пълна и актуална картина на един от най-динамичните сектори в България” - споделя Георги Иванов, управител и съосновател на платформата.