Храната е едно от най-големите пера в семейния бюджет. За хляб, сирене, млека, месо и макарони отиват най-много средства. Как да направите така, че да промените това? Храната е важна и няма как да я пропуснете. Но има начини, с които да намалите похарченото, без това да се отразява на пълния хладилник.

Правете си списък с покупки
Предварително си запишете какво точно трябва да купите и не се отклонявайте от него. Не се изкушавайте от други артикули, освен ако не са по-евтин заместител или на промоция на това, което искате, и със същото качество.  В перфектния случай може да си правите месечен разчет на храненията и да пазарувате според предварително измислено меню. Малко е сложно за организация, но само в началото. Ако има намаление, може да купите по-голямо количество от даден продукт. Преценете и дали имате достатъчно място за съхранение.

Не пазарувайте всеки ден
Планирайте си дни за пазар – така се пестят не само пари, но и време. Когато пазарувате по график, вероятността от импулсивни покупки е по-малка.

Предварително сравнявайте продуктите
Повечето големи вериги магазини вече имат и сайтове. Може предварително да разгледате къде какво се предлага и да го сравните по количество, качество и цени. Другият вариант е да изберете предварително от каталозите. Купувайте продукти с марки на магазините – те са наистина евтини.

Клиентска карта
Направете си клиентка карта на всеки магазин, в който пазарувате по-често. Те ви дават процент отстъпки за различни продукти. Някои от тях предлагат и други облаги.

Пазарувайте с кошница, а не с количка
Не забравяйте, че всичко купено, след това трябва да носите на ръка – независимо дали само до багажника на колата или чак до дома си. Кошницата е с по-малка вместимост и няма да ви позволи да бъдете разточителни. Дори самата представа за голяма количка, която удобно се бута, е предпоставка за по-голям пазар и повече изхарчени пари.

Избирайте само сезонни продукти
Може и да ви се доядат череши през януари и дори да се предлагат в някои магазини, но по-добре не ги купувайте. Те не само няма да са вкусни, като предлаганите през лятото, но и ще са на много по-високи цени.

Никога не пазарувайте гладни
Гладът е лош съветник. Тогава всичко ви се струва апетитно и привлекателно. Така неусетно ще се озовете вкъщи с покупки, които дори не харесвате принципно, или просто ще останат да залежават в хладилника ви.