Едва ли някой е очаквал, че филм, вдъхновен от комиксова поредица, би могъл да спечели престижната награда "Златен лъв" на филмовия фестивал във Венеция. Въпреки това "Жокер", създаден по комиксите за Батман, се превърна в история, след като успя да победи филма "Офицер и шпионин" на легендарния (и доста противоречив) режисьор Роман Полански.

Снимка: Getty Images

В "Жокер" ще видим Хоакин Финикс в ролята на най-големият противник на Батман. Филмът разказва за бавното полудяване на един човек и превръщането му в психопат и убиец. Отзивите за историята са изключително добри и се очаква филмът да е един от претендентите за наградата "Оскар" в началото на следващата година.

Изненадващо е обаче, че Финикс, който носи най-голяма заслуга за успеха на филма, не успя да получи наградата за най-добра главна роля. Тя отиде при италианеца Лука Маринели.

Снимка: Getty Images

По време на церемонията обаче червеният килим на фестивала във Венеция беше превзет от група млади хора, протестиращи срещу климатичните промени и противници на круизните кораби, които акостират в италианския град. Протестът беше подкрепен и от музиканта Мик Джагър, който заяви: "Радвам се, че протестират, защото именно те ще наследят планетата."

Филмът "Жокер" ще тръгне по кината у нас на 4 октомври.