"Бунище Земя" е едновременно ужасяващ и красив филм, в който участва Джеръми Айрънс. В него са представени истинските проблеми на нашата планета. Но не са забравени и техните решения.  

Защото... всяка година изхвърляме 58 милиарда пластмасови чашки и между 500 билиона и 1 трилион найлонови торбички, пластмасови бутилки с вместимост 200 милиарда литра, милиарди тонове битови, токсични и технически отпадъци. Купуваме, зариваме, изгаряме и след това забравяме за тоновете отпадъци, които произвеждаме.

Дали някой се замисля какво се случва с всичкия този боклук? Продължаваме да произвеждаме неща, които не са разградими. Всички сме чували ужасяващата статистика преди, но в този филм Джеръми Айрънс, като наш водач, ни показва какво се случва с тоновете боклук, който остава незабелязан и неописан всяка година.„Бунище Земя” отвежда Джеръми Айрънс на едно пътуване, изпълнено с изумление, разкрития и надежда.

Виждаме го насред плажа на древния ливански град Сидон. Над него се извисяват кули от боклук, ужасяваща смесица от медицински и битови отпадъци, отровни течности и гниещи трупове на животни — това е резултатът от трийсетгодишното потребление на един малък град.

Какво ли количество са отпадъците, произвеждани от цялата планета? Докато стоварват купищата боклук от поредния изминал ден, цели грамади се свличат и изсипват в сините води на Средиземно море. Заобиколен от хиляди пластмасови бутилки, потресеният Джеръми Айрънс промълвява „Ужасяващо”.

Актьорът поема на пътешествие до едни от най-красивите кътчета на земята, за да открие мащабите и последствията от световния проблем със замърсяването. Това е смело и опасно пътуване, изпълнено с обрати - от скептичността към тъгата и от ужаса към надеждата. Красотата на планетата ни, заснета от космоса, ярко контрастира със сцените на тонове отпадъци, заливащи земята от единия до другия й край, които филмът ни показва.

Автор на оригиналната музика e носителят на „Оскар” Вангелис. Документалният филм на Кандида Брейди за опазването на околната среда беше показан на специална прожекция на кинофестивала в Кан през 2012 година, а на 7 март бе и представянето му пред Европейския парламент като част от събитие на Европейската мрежа за Нулеви отпадъци.

На 24 март, от 18.30 в Кино Люмиер „Бунище Земя” ще бъде представен в програмата на София Филм Фест от екологично сдружение „За Земята”, съвместно с Surfrider Foundation Sofia.