Цяла звездна плеяда – Гуинет Полтроу, Мат Деймън, Марион Котияр, Лорънс Фишбърн, Джуд Лоу, Кейт Уинслет, под режисурата на Стивън Содърбърг,  един вирус и новият „Зарязаване”…Този филм не е за хипохондрици. Не за друго, ами защото в него всички са заплашени от ужасен нов вирус, който взима повече жертви и от Испанския грип и само между другото е силно заразен. Това естествено предизвиква безредици и всеобща паника между хората, които се страхуват да се доближат един до друг. И ходят с маски, и се страхуват да се докоснат до каквото и да било, освен ако не е дваж дезинфекцирано. Поне. Ta...

Сценаристът Скот Бърнс изглежда леко е скочил от филми тип "Ултиматумът на Борн", директно в жанра "медицински трилър" (колкото и безумно да звучи, е доста точно) и баш преди да се прехвърли върху настоящия си проект, закачащ се с вечния Жул Верн и неговите "20 000 левги под водата". Тайното ми подозрение е, че вдъхновението за "Заразяване" е дошло в ума на Бърнс след масовите паники, които настъпиха преди време благодарение на свинския (споменат в лентата като ненужно и нарочно предизвикал ужас вирус), а после и на птичия грип. Само че тук и като на кино - нещата са доста по-зловещи и фаталистичните перспективи са си съвсем реалистични, а не просто медиен шум. Между другото и този аспект, който винаги се появява на прага на подобен проблем, е засегнат. При това с много приятно изпълнение на Джуд Лоу, който е търсещ сензация журналист на свободна практика, чиято единствена цел е да направи пари, всявайки паника и разклащайки доверието на хората ("40-те милиона фена на страницата ми ми вярват!") в официалните лица, занимаващи се с проблема. Сюжетът иначе не е много преплетен или сложен, както в "тежките, хубави трилъри", но пък проследява няколко герои с индивидуални преживявания и истории, помагайки на зрителя да види как би се отразило подобно бедствие на различни хора на най-разнообразни позиции - в обществото, например.

И така началото е простичко - героинята на Гуинет Полтроу - Бет, се прибира в Минеаполис заразена с непознат вирус от бизнес пътуване до Хонг Конг  и само два дни след това е мъртва. Малко по-късно се оказва, че и друга жена проявява същите симптоми… И така от нищото светът е изправен пред реална и много смъртоносна опасност, за която няма лек.

Героите на Кейт Уинслет, Лорънс Фишбърн, Марион Котияр (добрите) и още няколко се захващат да разберат какво се случва и как може да се намери разрешение на проблема. Мат Деймън пък е съпругът на въпросната Бет, който изненадващо се оказва с естествен имунитет срещу новия вирус, но има дъщеря… Марион Котияр е доктор, изпратен в Хонк Конг да разследва кой е случай 0...

Като цяло всички играят чудесно (то оставаше и да не е така, вижте пак имената) и под умелата режисьорска палка на Стивън Содърбърг (нали се сещате – „Бандата на Оушън”, „Трафик”, „Соларис”…) си спретваме един неразтоварващ, но добър филм в света на паниката и големите бедствени заплахи за живота на хората – в мащаб. Особено приятен акцент е нещо, което виждаме във всички филми, свързани с „голямо бум и бай, бай” – реакцията на обикновения човек в ролята му на част от многото онеправдани застрашени. В този смисъл някъде из бисерите на Тери Пратчет е и любимото ми  „Коефициентът на интелигентност на съществото, наречено тълпа, е корен квадратен от броя на хората в нея.”, което е доста прилично засегнато в лентата, но логично - без кой знае какво чувство за хумор.

"Заразяване" не е от "гледай на всяка цена!" филмите, но със сигурност е нещо, което си заслужава да видите - най-малкото заради всички прекрасни актьори, които са си точно на място.

Убедете се сами от 21 ноември в кината. От Александра.