Златният век на илюстрацията обикновено е датиран между 1880 г. и първите десетилетия на 20 век. Това е времето на художници като Джон Тениъл, Беатрикс Потър, Артур Ракъм и Обри Беърдсли. Някои от най-изявените илюстратори, като Беърдсли и Хари Кларк стават международно известни в движенията в Art Nouveau, Art and Crafts и Pre-Raphaelite. Един от най-почитаните илюстратори на изобразително изкуство, Густав Доре, прави някои от най-добрите си работи в средата на XIX век. 

Онлайн базата данни Old Book Illustrations е каталогизирала хиляди от тези илюстрации. Всички те могат да се използват безплатно. Има търсене по име на автор, източник, дата, заглавие на книгата, техники, формати, издатели, тема и т.н. Базата данни се представя като научен ресурс, включващ дигитализиран речник на изкуството, кратки статии за някои от най-известните художници и значими текстове от този период. 

Илюстрация от книгата New illustration of the sexual system of Carolus von Linnaeus: and the temple of Flora, or garden of nature
Снимка: oldbookillustrations.com

Дигиталните изображения на сайта са направени "възможно най-близки до перфектния печат, който художникът вероятно е имал предвид, когато е работил“. Всички изображения са достъпни с висока резолюция, а авторите на сайта възнамеряват да добавят още статии, недостъпни никъде другаде. "Ние не сме единствената колекция от такива изображения в мрежата. Надяваме се да бъдем изборът на посетители, които се интересуват по-специално от викториански и френски романтични илюстрации", споделят те.

Илюстрация от книгата Æsop's fables (Tenniel)