Документалният филм "Tina" на HBO предлага вълнуващ и интимен поглед към живота и кариерата на музикалната икона Тина Търнър, невероятния възход на певицата, ранната слава, личните и професионални борби в живота и още по-невероятното й възраждане като световен феномен през 80-те години на миналия век, пише Black Film.

Тази откровена и динамична история съдържа проницателни интервюта със самата Тина Търнър, проведени в швейцарския град Цюрих, както и с най-близките й хора. Филмът също така включва изобилие от невиждани досега кадри, аудиозаписи и лични снимки, разказващи дълбока и увлекателна история за кралицата на рокенрола в цялата й сложност.

През есента на 1981 г. Тина Търнър провежда интервю с Карл Арингтън, музикалния редактор на списание "Пийпъл". Пет години по-рано тя подава молба за развод с Айк Търнър - неин съпруг и музикален партньор в продължение на повече от 16 години. Заедно те покоряват класациите и записват имената си в музикална история с хитовете "A Fool in Love", "River Deep - Mountain High" и "Proud Mary". По всичко изглежда, че двамата имат добър брак и семеен живот…

Но историята, която разказва пред Карл Арингтън, е искрен и мъчителен разказ за насилието и тормоза, от които е страдала по време на брака си, както и смелото бягство, което предприема след годините на травмиращи взаимоотношения. 

След развода Тина Търнър прекарва няколко години в Лас Вегас, пеейки в кабаретни клубове и появявайки се по различни телевизионни предавания. През 1983 г., когато е на 44 години, тя записва албума "Private Dancer" само за две седмици и бързо се превръща в комерсиална сензация. Сингълът "What’s Love Got To Do With It" става нейният единствен номер едно хит в класацията "Билборд". 

Албумът "Private Dancer", който се продава в над 12 млн. копия по света, циментира Тина Търнър като истинска суперзвезда. Впоследствие тя пее на живо с Мик Джагър на LiveAid, печели редица награди "Грами" и пише бестселъровата автобиография "I, Tina". През 1988 г. Тина Търнър изнася концерт пред публика от 180 000 души в Бразилия.

През 1993 г. за живота й е сниман филм с участието на Анджела Басет в ролята на певицата. Славата на Търнър расте, както и идентичността й като културен символ, превърнал се във въплъщение на сила и устойчивост за феновете й.

В допълнение към зашеметяващото количество архивни кадри от 60-те години на миналия век, документалният филм включва интервюта със самата Анджела Басет; легендарната ТВ водеща Опра Уинфри; журналиста Кърт Лоудър, с когото съвместно пишат автобиография "I, Tina", вдъхновила филма; драматурга Катори Хол, написала "Tina – The Tina Turner Musical"; съпруга и бивш мениджър Ервин Бах, както и много други.

Документалният филм "Tina" е истински празник за огромния талант на Тина Търнър, невероятния път на певицата към световната слава, както и за една жена, която смело разкрива истината за домашното насилие и отказва да позволи на възрастта, пола или трудното минало да се изпречат на пътя й. 

Режисиран от Дан Линдзи и Ти Джей Мартин, филмът ще дебютира на 27 март по HBO и ще бъде достъпен за гледане в платформата HBO Max.