На теория няма нищо по-хубаво от лято, прекарано под горещото слънце във Франция. Ако не броим трима тийнейджъри, любовна интрига, развод и непредвидена бременност. Това със сигурност не е ваканцията, на която Лия се е надявала. Но семейството на сестра й – Мишел, се разпада и сестринският дълг повелява на Лия да помогне в трудната ситуация. Когато всичко се обърква, Лия е оставена да се справя сама с племенниците си. В този критичен момент на помощ й се притичва съседът – привлекателен пилот на хеликоптер, разведен, баща на тийнейджър. Двамата обединяват сили, за да бъдат децата винаги нахранени и в добро настроение. А в крайна сметка може да се окаже, че и на двама им се иска летният флирт помежду им да не е само за ваканцията.

Три неща, с които "Само за ваканцията" ще ви изненада: 

1. Управление на хеликоптер в екстремни ситуации

Докъде е готов да стигне един писател за своята книга? Сю Муркрофт задава този въпрос в края на романа си, след което ни разказва докъде е стигнала самата тя. Нейният герой Ронан Ший е пилот на хеликоптер, който се възстановява от травма на рамото след аварийно кацане. За да опише най-достоверно това преживяване в книгата си, авторката на "Само за ваканцията" решава да се качи на хеликоптер, който симулира катастрофа. Подробно описание на симулацията ви очаква в края на романа, а преди това Ронан ще ви разкрие още интересни тънкости, свързани с управлението на тези машини. 

2. Високоскоростни вълнения

Освен че авторката е почитателка на силните усещания, една от героините й също обича бързите скорости. Лия притежава "Порше Кайман", умее да завива с ръчна спирачка и участва в каскади, дрифтинг, ралита... Въпреки всичко, накрая най-екстремното преживяване за нея се оказва гледането на двама тийнейджъри в чужда страна. 

3. Ускорен курс по дегустация на шоколад 

Сю Муркрофт решава да даде на Лия не само бърз автомобил и разнообразни интереси, но и най-сладката професия – дегустатор на шоколад. Читателите също ще могат да научат малко повече за опитването и приготвянето на шоколад. Ето няколко интересни насоки за една професионална дегустация:

- Първо обърнете внимание на опаковката, защото качественият шоколад обикновено получава качествена опаковка. Важно е каква е повърхността и цветът на шоколада, дали резонира при отчупване, дали краищата на парчето са остри и какъв е ароматът му.

- Шоколадът трябва да е със стайна температура заради консистенцията, но и защото твърде хладните температури възпрепятстват способността да се долавят вкусовете.

- За да се насладите на вкуса на шоколада, пийнете вода и хапнете малко сух хляб – така ще изчистите небцето си.

- Едва тогава поставете парченцето върху езика си и оставете вкусовете да се освободят... 

Бонус: идеи за следващата ви ваканция

Както подсказва заглавието, "Само за ваканцията" ни настройва на ваканционна вълна и от книгата може да почерпите много идеи за следващата си почивка. Освен Страсбург и околностите, историята отвежда героите в Карвенделските Алпи, Инсбрук, напомня ни, че Щутгарт и музеят на "Мерцедес" са само на два часа от Елзас, и споменава редица забележителности в Лондон. Ако търсите вдъхновение за летни пътешествия, със сигурност ще го откриете сред страниците на книгата.

Снимка: Хермес

Сю Муркрофт е родена в Германия, живяла е в Кипър и Малта, а в момента – във Великобритания. През годините е работила на различни места – от банка до медия за мотоциклети, но твърди, че сега има най-хубавата професия – на писател. Сю Муркрофт пише съвременни романи, които бързо се превръщат в международни бестселъри. Книгите й са носители на Наградата за най-добро романтично четиво (Best Romantic Read Award) и два пъти са били номинирани за Романтичен роман на годината (Romantic Novel of the Year Awards). Сю Муркрофт пише още кратки разкази, статии и наръчници по творческо писане. В романите й читателите ще се насладят на летни или коледни истории, изпълнени с чувство за хумор, романтика и вълнение. Един чудесен пример за това е "Само за ваканцията".

"Романът на Сю Муркрофт е едно приятно удоволствие... чудесна книга за ваканцията ви", пише "Франс Мегазин". Перфектното увлекателно четиво, на което да се наслаждавате, докато попивате слънчеви лъчи", допълват от "Азда Мегазин". Отправете се на една забавна ваканция, изпълнена със слънце и романтика с романа "Само за ваканцията", който излиза на 9 юли от издателство "Хермес" в превод на Нина Руева.