Ами… филм на Оливър Стоун. Който бил толкова запленен от историята на Дон Уислоу, че започнал филмовата адаптация на едноименната книга преди тя да бъде публикувана и даже инвестирал пари в нея. После звъннал тук-там и събрал актьорски екип от А-лигата, въпреки „противоречивото” присъствие на Блейк Лайвли в ролята на О. – нашата по-главна героиня и разказвач. Всъщност познатата като Серина от "Gossip Girl" и в „Диваци” не играе много различен образ от онзи, с който стана известна. На нея просто й отива да бъде от онези фриволни и дългоруси момичета, които радват мъжете, докато се наслаждават на живота си - сигурно, защото много приличат на порочни деца (с хубави тела), а може и да е, защото не обременяват с особена драма или дълбочина любимите си. Да - обикновено в множествено число, няма пълно щастие. Така или иначе Блейк в образа на О., а и по принцип, съумява да е симпатична, секси и приятна, при това без да е пошла (каквато е например Линдзи Лоън, която също имала апетити за ролята във филма на Стоун).

Обаче! Историята за тройната любовна история, която не е любовен триъгълник, защото такъв предполага тайни между нея и двамата й „най-любими мъже” – Бен (Арън Тейлър-Джонсън) и Чон (Тейлър Кич – да,да,да, ех), а такива тук няма. Те се обичат и си живеят живот-мечта на фона на калифорнийски плажове, докато в прекрасната им и безоблачна любовна идилия не се намесват апетитите на по-големи в бизнеса хора - с мераци да ги мигрират „отизотзад”. Границата, естествено. Така превръщат спокойното и наредено съществувание на тримата ни герои от приятно, интимно и материално обезпечено житие без страдание, в кървава и брутална схватка срещу врели и кипели в "бранша" мексикански мафиоти.

За да стане възможно това обаче, първо се запознаваме с "нашите" момчета - благодарение на леко дрезгавия глас на О. зад кадър: Бен е завършил ботаника и бизнес, а Чон е бивш тюлен от военноморския флот (бил се в Ирак и Афганистан). Те откриват, че са перфектен екип за отглеждане и разпространение на марихуана - единият е мозъкът с необходимите познания за култивиране и подобряване на стоката, изповядващ простото и много дзен мото "Не се ебавай с хората" , докато другият - Чон, е суровата, тестостеронна сила, действащ (основно) под девиза "Не се ебавай с Бен". Те получават предложение, на което не могат да откажат, но все пак го правят и така се получава кърваво надиграване между тях – инди-дилърите на „най-добрата марихуана в света", мастит картел от „Мехико”, за капак още един – конкурентен, и за да е съвсем цветно и дивашко – е намесена и полицията. В лицето на чичко Джон Траволта (ченгето Денис), чието присъствие в тази лента някак напомня на славното „Криминале”, обаче топката на „баш лошия” му отнема друг любим „гадняр” – Бенисио Дел Торо (в образа на Ладо). Който се е утрепал за подобни роли – не само, че се справя блестящо на екран и по принцип, но и лудото пламъче в очите му просто „крещи” „перфектен съм за куку-убиец от Мексико! Режа пръсти за закуска!”... Нищо, че иначе и оригинално е от Пуерто Рико.

Като във всеки филм от този тип и тук всеки се опитва да прецака всеки, обаче това, което печели точки на Оливър е изборът на една дама за бос на лошите, която отдавна искам да видя в роля на безскрупулна жена с власт - Салма Хайек (Елена). И докато любимите момчета на О. се опитват да я надхитрят, тяхната русокоса дива - "Лотус", измъчена и беззащитна, дава всичко от себе си, за да оцелее в ръцете на картела Баха и дори намира слабата страна на Елена. Всъщност зрелият и суров сексапил на кака й Салма Хайек издухва младата Блейк, но това е за порасналите момчета. Според слуховете за образа на стилната и жестока мексиканка е използвана първата жена шеф на наркокартел в същата страна - Мирея Морена Кареон. Но не много стриктно.

И така - кой ще победи? Дивашка операторска и режисьорска работа, чудесен саундтрак и за финал - не много изненадващ край. Обаче си заслужава. Тествайте.

По кината от Форум Филм. От 28 септември.