Поклонението пред актрисата Добринка Станкова ще е утре от 13:00 ч. в храм „Света София“, научи LadyZone.bg от нейния син Никола Стоянов.

Актрисата от Народния театър почина вчера, 29 юни, на 74 години.

Тя завършва НАТФИЗ през 1971 г. в класа на проф. Любомир Кабакчиев. Играла е един сезон в Драматичен театър Сливен, където дебютира в ролята на Марта в "Романтици" от Георги Свежин.

От 1972 г. е в трупата на Народен театър "Иван Вазов" където нейни роли са: Мартирио в “Домът на Бернарда Алба” от Федерико Гарсия Лорка, Цонка в "Казаларската царица" от Иван Вазов, Олга в "Когато гръм удари" и Амалия във "В полите на Витоша" от Пейо Яворов, Лиза в "От ума си тегли" от Александър Грибоедов, Офелия в "Хамлет" от Уилям Шекспир, Саша в “Чудаци” от Максим Горки, Захарта, Синя птица, Брезата в “Синята птица” от Морис Метерлинк, Алис в "Мъртвешки танц" от Аугуст Стриндберг, Евгения в "Милионерът" от Йордан Йовков, Кари Елис в “Есенна градина” от Лилиан Хелман, Лебядкина в "Бесове" по Фьодор Достоевски, Венчето в "Църква за вълци" от Петър Анастасов, Гена в "Майстори" от Рачо Стоянов, Кармела в "Призраци в Неапол" от Едуардо де Филипо, Драгана, Бояна и Оливера Нос в "Лари Томпсън" от Душан Ковачевич, г-жа Хил в “Пигмалион” от Бърнард Шоу, Психотерапевтката в “Шокомания” от Филип, Блазбанд, Майката в “Ах, този джаз”, Арина Панталеймоновна в “Женитба” от Николай Гогол, Майката в “Крадецът на праскови” по Емилиан Станев, Медведева в “Чаровно лято с всичките му там неприятности” от Максим Горки, Гуендълин в “Колко е важно да бъдеш сериозен/години по-късно” от Том Томас.

Снимка: Народен театър

Добринка Станкова е носител на наградата на САБ за ролята си в "Тази малка земя". Има множество участия и запомнящи се роли в киното.