След като стихосбирките "Канела" и "Зелда" предизвикаха въодушевлението ни, и тази есен ще се насладим на произведение от поета, драматург и режисьор Елин Рахнев. В сърцето на октомври култовата поетична книга "Октомври" с илюстрации от Кольо Карамфилов заживява нов живот 21 години след първото си издание.

За Елин Рахнев казват, че е от поетите, които се раждат такива - с блус и есен във вените.

"Октомври" е есенцията на всичките ми лични и обществени разпятия, единствената ми достоверност пред света, молекула, заровена в сърдечно-съдовата ми система, радикална епикриза на единния ми граждански номер, контролен пакет акции на всичко в мен", беше написал Елин.

Стихотворенията от "Октомври" са състояния, изразяващи онова, което ни наранява и приласкава, докато наблюдаваме света, любовта и пролуките помежду им. Книга откровение, която утешава с усещането, че не си сам в крехката си самота.  

"Октомври", която излиза от издателство ICU, ще приласкае влюбените в поезията, читателите, които виждат и прозаичното около себе си в рими. Стихосбирката е за онези, които не знаят как да се държат, когато ги обичат. За почитателите на вехти банди, които се събуждат сред ягодови полета. 

Тази книга е за хората с усет към неординерното в живота, за любителите на добрата поезия и за онези, които са имали щастието да се докоснат до предишни текстове на Елин Рахнев. И нямат търпение да го четат още и още. За всички, които пазят специално място в сърцето си за Джон и Йоко, за Зелда и Скот.

"Октомври" е лирически текст, какъвто рядко се среща в едно време, когато всеки бърза да отпечата - каквото и да е, както и да е, но непременно Книга! Той е цялостен, концептуално усетен, свързан по дух и единство на метафоричната употреба, затворен в себе си, малко негостоприемен, малко жаден да бъде почетен, малко ироничен, малко сериозен…", пише Милена Кирова от в. "Култура".

Елин Рахнев е роден на 3 юли 1968 година в София. Завършва специална педагогика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" , а по-късно специализира режисура в Националната академия за театрално и филмово изкуство. Работил е като журналист  и редактор на телевизионни предавания. Бил е главен редактор на списанието за литература и блус "Витамин Б".

От 1999 година работи като драматург в различни театри, между които НТ "Иван Вазов", ДСТ "Алеко Константинов", ДКТ "Иван Димов" – Хасково и др. Поетичните му книги включват стихосбирките "Съществувам" (1993), "Развяване на минзухара" (1995), "Октомври" (1998 и 2019), "Канела" (2008 и 2016) и "Зелда" (2017). Автор е на пиесите "Боб" (1998), "Прозорецът на Йонеско" (2000) , "Флобер" (2000), "Кукувицата" (2002), "Фенове", "Маршрутка", "Тест", "Любов", "Свалячи". Стиховете и текстовете за театър на Елин са преведени на над двайсет езика.

През 1992 г. с дебютната си стихосбирка "Съществувам" Елин Рахнев печели първа награда на конкурса за поезия "Веселин Ханчев", а през 1999 г. за стихосбирката "Октомври" печели наградата "Иван Николов". Елин Рахнев има две награди "Икар" за драматургия – за пиесите "Боб" (1999) и "Фенове" (2003). През 2011 г. печели и "Аскеер" за текста на пиесата "Тест".